– Vi tror at situasjonen bedrer seg i andre halvår, sier John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge. Foto: Moment Studio

– Vi tror at situasjonen bedrer seg i andre halvår, sier John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge. Foto: Moment Studio

Betong Norge: Tror markedet bedrer seg i andre halvår

– Betongindustrien er en viktig del av bygg- og anleggsnæringen, og er påvirket av at rammebetingelsene for næringen er anstrengt og i bevegelse, men vi tror at situasjonen bedrer seg i andre halvår, sier John-Erik Reiersen, daglig leder i Betong Norge.

Han peker på lav igangsetting av boligbygg som kanskje den enkeltfaktoren som påvirker situasjonen mest akkurat nå.

– Investeringene i samferdsel, offentlige bygg- og anlegg og næringsbygg påvirkes også, men ikke i like stor grad som boligbygg, sier han i en pressemelding. Reiersen er likevel mer positiv for tiden som kommer.

– Rentetoppen ser ut til å være nådd, og vi registrerer at en del finansinstitusjoner nå mener det er mer sannsynlig med rentekutt i løpet av 2024. De store aktørene i boligsektoren er generelt mer optimistiske nå enn for seks måneder siden, vi tror den positive trenden vil smitte over på næringsbygg og anlegg. En del byggeprosjekter har ligget på vent en stund, med forutsigbare rammebetingelser vil boligprosjektene begynne å bevege seg igjen i andre halvår 2024, sier han og viser til at betongbedriftene som henvender seg mot boligmarkedet er mest påvirket av situasjonen akkurat nå.

– Enkelte av disse har akkurat nå en svikt i ordreinngangen på rundt 20 prosent. Konsekvensen av dette er at langvarige permitteringer blir til oppsigelser, slik at bedriftene risikerer å miste viktig arbeidskraft når markedet snur igjen. Betongbedriften er stort sett lokalisert i distriktene, dermed blir konsekvensene av å miste kvalifiserte medarbeidere ekstra utfordrende når markedet snur i andre halvår, og man skal bemanne opp igjen. Bedriftene som henvender seg mer mot havbruk, fysisk infrastruktur og annen industri er ikke så berørt av nedgangen. Likevel er totalmarkedet for betongindustrien ned 12-14 prosent i 2023 målt mot 2022, påpeker betong-lederen.

Mange av medlemsbedriftene hans har brukt 2023 til å utvikle nye produkter og verdikjeder/sidestrømmer, slik som ombruk og gjenbruk av bygningsdeler og gammel betong i ny.

– Vi ser også en enorm innovasjon og utvikling på lavutslippsbetonger, eksempelvis ble dekkesystemer i klasse lavkarbon ekstrem introdusert rett etter jul. Vi ser den samme satsingen på material- og bindemiddelutvikling. Om et års tid settes verdens første karbonfangstanlegg på en sementfabrikk i gang, og det skjer i Norge. I sum bidrar dette til at betongindustrien aldri har vært så konkurransedyktig på klima og miljø som nå. Når oppsvinget i byggenæringen kommer, er betongindustrien klar til å kvittere inn Paris 2030-målene sammen med klimasmarte entreprenører og utbyggere. Det er en del som trekker i positiv retning akkurat nå, men vi trenger drahjelp av en mer forutsigbart og stabil verden rundt oss, og bedre rammevilkår for de som skal investere i bygg og anlegg for fremtiden, utdyper Reiersen.