Besøkende fra over tjue land til flytende havvindfestival

Floating Wind Days i Haugesund samler denne uken 700 deltakere fra den globale havvindindustrien. Statsminister Jonas Gahr Støre åpner årets festival.

Det er bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind som arrangerer denne årlige møteplassen i Haugesund, hvor gjestene blant annet skal besøke verdens første flytende havvin

Fra fjorårets besøk til turbinene ved METCentre. Foto: Norwegian Offshore Wind

Fra fjorårets besøk til turbinene ved METCentre. Foto: Norwegian Offshore Wind

dturbin.

– Med Norges rolle som pionerer innen flytende havvindteknologi er det naturlig at vi er vertskapsland for en innovativ møteplass for den globale industrien, sier leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse, i en pressemelding.

Internasjonale foredragsholdere på programmet disse dagene er blant andre David Hochschild, Chair of California Energy Commission, Gabriel Davies, head of Floating Wind i verdens største havvindutvikler Ørsted, Shigeru Yasu fra Japan Wind Power Association og den britiske fornybarprofilen og tidligere parlamentsmedlem Melanie Onn. I tillegg til statsministeren deltar også næringsminister Jan Christian Vestre og statssekretær i olje og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen. Til sammen bidrar over hundre personer på de ulike festivalscenene disse dagene, i tillegg til konserter, bedriftsbesøk og nettverksaktiviteter.

– Vi ønsker å skape en festivalfølelse i Haugesund disse dagene, for å bryte med det tradisjonelle konferansekonseptet. Flytende havvind er en ny industri, og vi har derfor blanke ark når vi nå lager en internasjonal konferanse som skal sette dagsorden for bransjen hvert eneste år framover, sier Nesse.

De viktigste markedene for flytende havvind får hvert sitt hus på brygga i Haugesund, hvor deltakerne får et dypdykk i utviklingen i hvert land. Storbritannia, Japan, Sør-Korea, Frankrike, Spania, Portugal, USA og Italia får vist seg fram i løpet av disse dagene, og stiller med egne delegasjoner.

– Vi kommer naturlig nok også til å vise fram utviklingen på flytende havvind her i Norge. I en analyse fra analysebyrået TGS 4C Offshore ble Norge utpekt som nummer to på listen over de mest interessante markedene for flytende havvind globalt, sier Nesse.