Illustrasjonsfoto: Bertelsen og Garpestad

Bertelsen & Garpestad Gruppen kutter utbytte til eierne - deler ut 1,25 millioner til de ansatte i stedet

BG Gruppen gir 5.000 kroner i «helikopterpenger» til 250 ansatte i Egersund og oppfordrer dem til å bruke pengene til å støtte lokalt næringsliv.

Styreformann i Bertelsen & Garpestad AS, Sverre Garpestad, kutter eierutbytte og gir gave til de ansatte på til sammen 1,25 millioner.

I en e-post sendt ut til de ansatte i Egersund-bedriftene Bertelsen & Garpestad AS, Egersund Betongindustri AS, Egersund Betongteknikk AS, Miljøcontainer AS, B & G Betongentreprenør AS, B & G Eiendom AS og B & G Tunnel AS, skriver ledelsen at de vil kutte i eierutbyttet for 2019.

I stedet vil de heller dele ut 5.000 kroner i såkalte «helikopterpenger» som en gave til alle de ansatte.

I malien står det:

«Håper alle har det bra i denne vanskelige og krevende tiden. Vi tenker på dere og jobber dag og natt med refinansiering, samtaler med politikere, banker, leverandører osv. Det arbeidet går veldig bra. Det er mye velvilje der ute nå. Norge er et dugnadsfolk. For om mulig å lette noe på hverdagen har vi besluttet å ta arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sin oppfordring om å forskuttere ut lønn til alle permitterte de første 20 dagene. I tillegg betaler vi ut 5000 kr. til alle ansatte i helikopterpenger», skriver ledelsen i BG Gruppen i mailen.

Oppfordrer til å støtte lokalt næringsliv

Helikopterpenger et et begrep som blir brukt på en stor sum av nye penger som trykkes og fordeles i allmennheten, for å stimulere økonomien i en resesjon eller når rentsatsene faller til null.

I Bertelsen & Garpestad betyr det i praksis en gave på 5.000 kroner til 250 ansatte. Totalt utgjør det en sum på 1,25 millioner kroner.

Styreleder Sverre Garpestad sier til Bytteindustrien at de gjør dette for å vise at selskapet har et sterkt ønske å gjøre noe for både de ansatte og det lokale næringslivet i Egersund.

– Vi ønsker ikke at våre ansatte nå skal bli sittende inne og sture i en krevende tid. Vi ønsker at de skal kjøpe seg en spade eller noen spann med maling for pengene. Dette er tiden for å sette i gang noen prosjekter hjemme. Dette er en oppfordring til å bruke pengene lokalt og gi det lokale næringslivet en kjærkommen boost i en vanskelig tid, sier Sverre Garpestad til Byggeindustrien.

Ifølge Garpestad, som selv sitter i karantene etter å ha vært på Conexpo-messen i Las Vegas, har de nå rundt 40 ansatte av totalt 250 permittert som en følge av at korona-viruset har stoppet opp aktiviteten på noen prosjekter.

– Vi står alle i en alvorlig situasjon, men sammen skal vi komme gjennom denne stormen. I Bertelsen & Garpestad har vi en filosofi som sier at vi skal stå sammen «en for alle og alle for en». Nå er det viktig at vi viser det i praksis, sier Garpestad.

Har lært av tidligere kriser

Selskapet har vært gjennom krevende tider før. I 2009 og 2010 gikk selskapet på store tap som var nær ved å velte selskapet. Det tok entreprenøren lærdom av og fikk bygget opp egenkapitalen lag på lag.

– Det har vi gjort for å unngå å havne i en lignende situasjon som det vi var i den gangen. I dag har vi en bunnsolid egenkapital på flere hundre millioner kroner som gjør oss godt rustet nå. Vi har vært forberedt på en krise, sier Garpestad og understreker at pengene som deles ut til de ansatte ikke blir tatt fra driften i selskapet.

– Dette er penger som har vært avsatt til utbytte. Pengene er allerede tjent opp og står på konto. Og hvem vet, kanskje er det også noen andre som får en ide om at de kan gjøre noe tilsvarende i sin bedrift, sier Sverre Garpestad.