Foto: Byggtjeneste
Foto: Byggtjeneste

Avvikler NRF fellesnummer

VAVVS-bransjen har i fellesskap bestemt at praksisen med generiske nummer skal avvikles og fjernes fra databasen, fra og med 1. november 2021

Terje Røising.

Terje Røising.

Det skriver Byggtjeneste i en pressemelding.

VAVVS-bransjen har gjennom mange år operert med noen generiske produktnummer i databasen, på produkter som har hatt en tilsynelatende generisk karakter.

Ifølge Terje Røising, Avdelingsleder NOBB-VAVVS i Byggtjeneste, er dette et prinsipp som har vært gunstig i logistikkprosessen, men samtidig vanskelig å forholde seg til for bransjen fordi produktene ikke blir unikt identifisert.

– Dermed er det vanskeligere å identifisere aktuell produsent og det blir heller ikke mulig å dokumentere et produkt opp mot hvilken leverandør som står bak produktet. Bransjen har i fellesskap bestemt at denne praksisen skal avvikles og at disse generiske numrene skal fjernes fra databasen. Hvordan bransjens aktører løser overgangen er opp til den enkelte handelsaktør. I forbindelse med konvertering fra generiske nummer til unikt identifiserte produkter, må man påregne at NRF fellesnummer i en periode etter sletting fra databasen fortsatt vil være i bruk i handelsaktørenes egne systemer, sier Terje Røising i meldingen.

Fellesnumrene vil være tilgjengelig som utgått produkt i NOBB-VAVVS databasen for all fremtid, på lik linje med alle andre utgåtte produkter.

– Det vil derfor være mulig å hente disse inn for midlertidig bruk i en overgangsfase, dersom slettingen i databasen skulle medføre problemer i handelsaktørenes egne systemer. Dette er en gjennomgripende endring i identifiseringen av produkter innen VAVVS, som for noen vil skape litt kortvarige overgangssmerter, men det et stort skritt i riktig retning for en enda mer seriøs og digital bransje, sier Røising.