Ås vgs

Håkon J. Ålerud, prosjektleder i J. I. Bygg.
JIbygg

JIbygg

Mlogo

Mlogo

VinstraSementpuss

VinstraSementpuss

StrayeTrebygg

StrayeTrebygg

Flaget

Flaget

POBlogo

POBlogo

VikenPro

VikenPro

Optimeralogo

Optimeralogo

Unilamp

Unilamp

På bare knappe 14 måneder, har J. I. Bygg satt opp det nye A-bygget til Ås videregående skole.

Fakta

Sted: Ås

Prosjekttype: Skolebygg

Byggherre: Viken fylkeskommune

Totalentreprise: J.I. Bygg

Kontraktsum eks. mva.: 177 millioner kroner

Arkitekt: Fabel Arkitekter

Interiørarkitekt: Beate Ellingsen

Hovedrådgiver: Multiconsult l RIB massivtre: Flaget

Underentreprenører og leverandører: Maler: Cej Malerservice l Kjøleteknikk: Eptec Energi l Dører og branntetting: Firesafe l Landmåler: Follo Oppmåling l Gulvbelegg: Gerflor Scandinavia l Tømrerarbeider: Indian Bygg l Automatikk: Johnson Controls Norway l Lås og beslag: Lexow Låsservice l Innvendige glassvegger og dører: Modulvegger Østfold l Glassfasader: Moss Glass og Fasade l Solskjerming: Nerligruppen l Flislegging: NK Flis l Kjøkkenleverandør: Norrøna Storkjøkken l Byggmåling: Omega Akerholdt l Heis: Orona l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Betongarbeider: Pob Entreprenør l Taktekking: Protan Entreprenør l Massivtre: Straye Trebygg l Rekkverk og håndløpere: Viken Pro l Betonggulv, trinnlydgulv: Vinstra Sementpuss l Rørlegger: VVS Comfort l Grunn- og utomhusarbeid: Øst-Riv l Elektro: AA Elektro Installasjon l Ventilasjon: Klima Øst l Belysning: Unilamp Norden

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektet har også bestått av riving av det gamle A-bygget. Det nye A-bygget er på om lag 5.680 kvadratmeter fordelt over fire etasjer. Nybygget skal blant annet huse et nytt kantinekjøkken med bespisningsarealer, elevtjenester, arealer for tilrettelagt opplæring, arealer for helse- og oppvekstfag, studiespesialisering og lærerarbeidsplasser. Nybygget er koblet til tilstøtende bygg via to gangbruer, som også inneholder flere bygningsmessige tiltak. I tillegg skal det gjennomføres arbeid utenfor bygget hvor gamle bygninger må rives for å gi plass til en sanse- og økohage. Skolen får plass til rundt 1.500 elever, som betyr at den er blant de største videregående skolene i Norge.

– Vi startet med riving av gammelt bygg i februar 2020, og begynte byggestart av det nye A-bygget i juni i fjor, sier prosjektleder Håkon J. Ålerud i J. I. Bygg til Byggeindustrien.

Omfattende utomhusarbeider

I tillegg til selve byggearbeidet, har J. I. Bygg stått for omfattende utomhusarbeider med uteoppholdsarealer som har områder med benker og et sitteamfi. Det er også etablert en av- og påstigningssone for elevene. I skrivende stund jobber entreprenøren nå med etableringen av sanse- og økohagen. I B-bygget har I. J. Bygg stått for betydelige renoveringsarbeider, blant annet med fullsprinkling og et nytt varmeanlegg.

– Det nye bygget er i limtre og massivtre, og bygget skal sertifiseres til Breeam Exellent, sier Ålerud, som forteller at A-bygget har fått solcelleanlegg på taket, fjernvarme og kjøleanlegg.

Malmfuru

Fasadene er kledd med malmfuru i en blanding av stående og liggende panel. Den nederste delen av fasaden har Cembrit-plater. Store vindusflater setter preg på bygget, som har to lysgårder midt i bygget som sørger for godt dagslys.

– Det har vært et prosjekt med ekstremt kort og intens byggetid på bare knappe 14 måneder. Vi har hatt produksjon omtrent hver helg siden byggestart, og veldig fokus på fremdrift. Pandemien har påvirket arbeidet vårt både på godt og vondt. På grunn av skolenedstengningen, har vi kunnet jobbe uhindret med støyende arbeider, men smittevernregimet har vært en ekstra belastning. Men tiltakene har fungert, og vi har ikke hatt noen smittespredning i løpet av byggetiden. Noen utfordringer med å få tak i arbeidskraft fra utlandet har det vært, likeså når det gjelder vare- leveranser, sier Ålerud.

Godt og konstruktivt samarbeid

Han fremhever rådgivere som har funnet gode løsninger, blant annet i forbindelse med utfordrende grunnforhold på grunn av kvikkleire.

– Det har vært et rotterace av et byggeprosjekt som vi har kommet vel i havn med. Samarbeidet med byggherren har vært godt og konstruktivt, med fokus på å finne gode løsninger i hele prosessen. Jeg vil også gi honnør til arkitekten som har tegnet et flott bygg, og som har valgt designelementer som bygget nå kan smykke seg med, som for eksempel kantinen og hovedtrappen, sier Ålerud.

Prosjektansvarlig i Fabel Arkitekter, Torstein Ødegård, sier til Byggeindustrien at Viken fylkeskommune har hatt høye miljøkrav som en premiss for det nye A-bygget til Ås videregående skole.

– Det ble valgt trekonstruksjoner, og vi har valgt å synliggjøre dette mest mulig. Kantinen ble på en måte storstuen for hele skolen, og den er knyttet til en solrik del av skolegården. Vi har søkt å få ekspressive konstruksjoner, uttrykt gjennom de kraftige V-søylene i limtre. På nordfasaden er det vertikale søyler, og i tillegg store skråsøyler som avstiver hele konstruksjonen, sier Ødegård.

– Vi har brukt så mye synlig tre som mulig, som blant annet heiskjernene i massivtre, samt noen ytterveggspartier og den sentrale, åpne trappen som også er i massivtre. Videre har vi gitt skolen lyse lokaler med gode daglysforhold og store vinduer, og et stort og mindre gårdsrom som gir lys og åpenhet i skolen, sier Ødegård.


Flere prosjekter