Vil ha oljefri sone ved Jan Mayen

Norske miljøorganisasjoner sier nei til oljeboring ved Jan Mayen, og ønsker en petroleumsfri sone i området.

Olje- og energidepartementet vurderer å åpne et havområde på rundt 100.000 kvadratkilometer rundt Jan Mayen for oljevirksomhet. En konsekvensutredning har nå vært ute på høring.

Sju norske miljøorganisasjoner går i en felles høringsuttalelse sterkt imot planene. Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Greenpeace, Bellona, WWF-Norge, Framtiden i våre hender og Sabima viser blant annet til mangelfull oljevernberedskap, Jan Mayens spesielle status og økt forurensning til luft og vann.

Også Fiskeridirektoratet uttrykker bekymring med hensyn til mulighetene for å kunne gjennomføre effektive oljeverntiltak ved akutte utslipp. Det har vært lite fiskeriaktivitet ved Jan Mayen de siste årene. Men fiskeriene er dynamiske og områdene kan bli viktigere for fiskeriene, skriver Fiskeridirektoratet.

Havforskningsinstituttet er i sin høringsuttalelse kritisk til at konsekvensutredningen ufarliggjør mulige miljøeffekter fra utslipp til vann, og mener mulighetene for å oppnå nullutslipp ikke er tilstrekkelig vurdert.

Naturreservat
Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har begge gått klart mot oljevirksomhet i området. Så godt som hele Jan Mayen er fredet som naturreservat, og havområdene rundt øya har sårbare naturressurser, skriver miljødirektoratene i sine høringsuttalelser.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) tar sikte på å fremme saken for Stortinget i løpet av våren. Det må ekstraordinære grunner til for å stanse planene om olje- og gassvirksomhet ved Jan Mayen, sa Borten Moe til Dagens Næringsliv i forrige uke.

Vulkansk øy
Jan Mayen er ei vulkansk øy som ligger i Nordishavet, 1.000 kilometer fra norskekysten og 600 kilometer nordøst for Island.

Miljøorganisasjonene mener konsekvensutredningen ikke tar nok hensyn til risikoen for vulkansk aktivitet og jordskjelv. Vulkanen Beerenberg på Jan Mayen hadde utbrudd både i 1970 og 1985. Det ble registrert jordskjelv i området både i 2012 og 2011.

Organisasjonene viser også til at elektrifisering av oljeinstallasjoner ved Jan Mayen vil være uaktuelt. Det betyr at en vil få utslipp av sot fra dieselgeneratorer og gassturbiner. Nedfall av sot på is og snø gir en forsterket klimaeffekt og økt nedsmelting, skriver miljøorganisasjonene.

Oljeselskapet Det norske mener på sin side områdene ved Jan Mayen i hovedsak vil by på de samme forholdene som i Barentshavet, bortsett fra mer drivis nordøst i området. Miljørisikoen er i hovedsak lav, mener Det norske.