Bygård i Oslo sentrum evakuert på grunn av brann

En brann i et kjøkken førte til massiv evakuering av flere bygårder på Fagerborg i Oslo sentrum mandag kveld. Hele 16 brannbiler var kalt ut for å slukke flammene.

.

Flere meldte om at en tørrkokt kjele skulle ha vært årsaken til brannen som ble meldt ved 17.45-tiden. Tre timer senere kunne politiet avkrefte opplysningen, men bekrefter at brannen startet i kjøkkenet i toppleiligheten i den gamle bygården.

– Brannen startet på kjøkkenet men gikk oppover til loftet og taket over. Det har gjort arbeidet med å slukke brannen komplisert, forteller vakthavende brannsjef Asle Hembre i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Branngasser

Den 35 år gamle mannen som bor i leiligheten, kom seg ut uten alvorlige skader.

– Han fikk i seg litt røyk, men kom heldig fra det, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB.

I 10 minusgrader ble over 40 beboere fra den brennende gården og nabogården evakuert ut på gaten. Brannvesenet måtte sage seg gjennom taket for å slippe ut farlige branngasser og for å komme til flammene med slukkeutstyret.

Lyste opp

– Jeg sto inne i min egen leilighet da jeg plutselig så flammer lyse opp gaten på utsiden, forteller nabo og øyenvitne Eirik Thorsteinson til NTB.

Flammene i nabogården slo høyt opp i luften, mens stadig flere brannbiler og mannskap ble dirigert til stedet for å hindre at flammene spredte seg. Thorsteinson bor på andre siden av gaten og ble vitne til hvordan flammene lenge bare så ut til å spre seg og bli større.

Store skader

Like før klokka 21 meldte Brann- og redningsetaten at de har 16 brannbiler og 42 personer på stedet. Brannvesen fra Asker og Bærum kom også til Oslo for å bistå med slukkingen.

Kort tid etter kunne de også melde om at flammene var under kontroll og at beboere i nabogården kunne vende tilbake til leilighetene sine.

– For dem som bor i samme oppgang er det neppe aktuelt å flytte tilbake. Vi har måttet bruke mye vann og da er det ikke til å unngå at det oppstår store skader nedover i etasjene under brannstedet, sier Hembre. (©NTB)