Ribbefett tetter rørene

Unngå tette rør og oversvømmelser i julen. Kast ribbe- og stekefettet i søppelbøtten og slipp dyre rørleggerregninger. (Video)

Ribbefett, stekefett, matoljer og fettholdige matrester som helles i kjøkkenvasken eller i do skaper store problemer for både private og kommunale avløpsrør.

Fettet setter seg fast i rørene, og hvis du jevnlig heller fett i vasken vil rørene til slutt bli tette.

– Tette rør kan i verste fall føre til oversvømmelser på badet eller i kjelleren din, sier Vivi Paulsen, overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Hun oppfordrer alle til å tenke over hvor de gjør av fettet når det lager mat.

– Hvis det ikke er så mye fett kan man tørke pannen med tørkepapir. Er det mye fett, kan du helle det over på for eksempel en tom melkekartong og kaste den. Da slipper du også å grise til oppvaskkummen din. Det kan også være lurt å vente til fettet er stivnet. Da kan du skrape det rett i søpla eller matavfallet, sier Paulsen.

Ikke mat kloakkrottene
Fett og matrester er snaddermat for kloakkrottene. Jo mer fett vi tilfører avløpsnettet, jo flere og større blir rottene.
- Vi mater faktisk rottene når vi heller matfett avløpet, sier Paulsen.

Målinger på avløpsnettet i Oslo, Asker og Bærum viser at hver innbygger tilfører ca. 1 kg fett i avløpet i løpet av ett år. Til sammen blir dette enorme mengder fett som legger seg i rørene og hoper seg opp på renseanleggene. Kommunene bruker flere millioner i året på å spyle og rengjøre rør og avløpsanlegg som skyldes fett.

Kloakken fosser i kjelleren
Hvis du tetter rørene hjemme hos deg med fett, kan det koste deg dyrt å spyle opp rørene. Og enda mer vil det koste dersom du i tillegg får oversvømmelse av kloakk på bad eller i kjelleren.

- Ikke ødelegg julen med kloakkoversvømmelse. Det er særdeles ubehagelig og gir deg høye rørleggerregninger, sier Paulsen.