Direktorat er lei ekstrarunder om gruveutbygging

Direktoratet for naturforvaltning (DN) vil at en statlig fagetat skal ha ansvaret for vurdering av gruveprosjekter i Norge. I dag sitter kommunene med det krevende planarbeidet.

Direktoratet har ved flere anledninger krevd mer kunnskap på bordet før gruveselskaper kan få endelig behandling av sine søknader om gruvedrift, skriver Nationen.

Årsaken er at miljøforvaltningen mottar utredninger fra næringen som ikke er gode nok. Kommunene som planmyndighet har heller ikke klare krav å forholde seg til, ifølge direktoratet.

– Kommunene har planmyndighet, og gjør så godt de kan. Men de har ikke forutsetninger for å gjennomføre svært tunge planprosesser. Det må spesialkunnskap til for å stille de rette kravene til faglige utredninger. Vi mener myndigheten til å behandle konsekvensutredninger bør flyttes til et høyere nivå, sier seksjonssjef Trond Simensen i DN til avisen.

Simensen mener en løsning etter mønster av vannkraftprosjekter kan være løsningen. Norges vassdrags- og energidirektorat står for håndteringen av disse.

Regjeringen vurderer nå Nordic Minings søknad om å lagre gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Kommunene Austdal og Askvoll har vendt tommelen opp, men DN skriver i sin uttalelse til Miljøverndepartementet at kunnskapsgrunnlaget er mangelfullt. (©NTB)