Minnehallen i Stavern lyser igjen

Etter flere tiår i mørke har Statsbygg sørget for at lyset er tilbake i pyramidetoppen på Minnehallen i Stavern. Minnehallen fremstår nå som en synlig minnesmerke uansett tid på døgnet.

I 1926 åpnet Kong Haakon Minnehallen, den pyramideformede bygningen i utkanten av Stavern. Minnehallen har siden vært et minnesmerke for falne sjøfolk fra 1. og 2. verdenskrig.

Da Minnehallen først åpnet, fikk den et lys på toppen, som senere ble slukket. Det er ikke funnet dokumentasjon på når og hvorfor dette skedde. Noen mener lyset forvirret skipsfarten fordi det kunne forveksles med nærliggende fyr, mens andre mener at lyset ble slukket ved krigsutbruddet i 1940.

Lokale ildsjeler har siden 2008 arbeidet for å få lyset tilbake. Da fikk Statsbygg den første henvendelsen fra Stavern Rotaryklubb.

- Vi må innrømme at vi var skeptiske i starten. Vi var også usikre på om det hadde vært lys i pyramidetoppen, selv om plasseringen av minnesmerket og det faktum at det er vinduer i toppen, gjorde det sannsynlig, forteller regiondirektør Gro Bratsberg i Statsbygg.

- I Staverne ble det arbeidet videre med planene, og historien viste at det hadde vært lys i pyramidetoppen. Riksantikvaren fattet i 2010 vedtak om montering av lys i pyramidens topp, og Statsbygg startet da arbeidet med å finne gode løsninger med tanke på varsomme installasjoner og riktig lys, sier Bratsberg.

- Resultatet har blitt flott, noe både Riksantikvaren, lokalbefolkningen og vi Statsbygg er enige om.