Amerikanere stålsetter seg før kjempestorm

Storbyer i et av USAs tettest befolkede områder forbereder seg som best de kan på «kjempestormen» Sandy. I New York blir hundretusener evakuert.

– Sandy er et stort og farlig uvær, advarer USAs president Barack Obama. Han ber folk langs østkysten følge rådene myndighetene gir dem.
En tropisk orkan fra sør har slått seg sammen med en kaldfront fra nord og gitt et uvær av sjeldent omfang. Resultatet kan bli oversvømmelser langs kysten, der millioner av mennesker bor. Ekspertene mener uværet er livstruende.

Myndighetene har alt bedt 375.000 mennesker komme seg vekk fra lavtliggende områder i New York. I New York Harbor og Long Island Sound Bay kan havnivået stige 3,4 meter.

Både president Obama og hans utfordrer Mitt Romney har gjort endringer i valgkampplanene på grunn av Sandy. De avlyser politiske møter idet valgkampen går inn i sin avgjørende fase.

Obama selv vil følge med på utviklingen fra hovedstaden Washington. Han sier han føler seg trygg på at de ressursene som trengs, er på plass og lovet at det vil bli handlet raskt når det trengs.

Omfangsrik
Det er ikke vindstyrken i orkanen som utgjør den største trusselen, men det unormalt store omfanget og dessuten at den beveger seg langsomt. Uværet gir kraftig vind over et svært stort område og vil gi langvarige og gjentatte oversvømmelser, ifølge meteorologer.

Uværet har av mange fått navnet Frankenstorm, etter uhyret Frankenstein, blant annet fordi det rammer like før halloween.

Søndag morgen befant orkanens sentrum seg rundt 420 kilometer sørøst for Cape Hatteras i Nord-Carolina, men vinden som omgir stormsenteret, pisket allerede kystområdene. Orkanen er ventet å nå land mandag kveld eller grytidlig tirsdag.

Det vil føre til svært kraftig regnvær i kystområdene, mens innlandet kan få tungt snøfall.

Forsyninger
Meteorologene kan ikke slå fast hvor orkanen vil slå hardest inn, men storbyer som Boston, Washington, Baltimore og Philadelphia er i faresonen. I delstaten Connecticut frykter myndighetene de verste oversvømmelsene på 70 år.

Innbyggerne langs hele østkysten er bedt om kjøpe inn forsyninger av mat og sikre seg stearinlys og lommelykter i tilfelle strømmen går.
I New York, hvor det bor rundt 8,5 millioner, stanses kollektivtrafikken i god tid før byen kan bli rammet.

Flere hundre flyginger til og fra New York og Washington er kansellert, blant annet SAS' rute fra København.

Som vanlig
På Manhattan gikk imidlertid livet som normalt søndag ettermiddag, ifølge folk NTB snakket med.

– Vi merker at drosjesjåfører og restaurantgjester snakker mye om Sandy. Og i formiddag så vi stor aktivitet foran en av elektrisitetsverkets bygninger her. 50-60 av etatens biler sto parkert der, sier norske Frode Jacobsen. Han er på ferie i byen.

– Ellers merker vi ikke mye til at byen forbereder seg på møtet med Sandy, legger han til.

Hedda Werenskiold ved det norske konsulatet i byen sier de oppfordrer nordmenn til å følge nøye med på lokale nyhetssendinger og ha proviant for minst 72 timer.

Håp om kursendring
– Dette er en alvorlig og farlig storm, sa New York-ordfører Michael Bloomberg på en pressekonferanse søndag. Han understreket at evakueringen fra kystområder på City Island, Coney Island og Battery Park City er obligatorisk.

Mange håper imidlertid fortsatt at Sandy kommer til å endre kurs.

– Hvis den snur er det flott – virkelig flott. Men hvis ikke, så må vi være forberedt, sier guvernør Andrew Cuomo.