Forsvarsbygg åpnet kompetansesenter

En milepæl i det nasjonale sikkerhetsarbeidet er nå iverksatt. Kompetansesenteret for beskyttelse og sikring av statlig eiendom, bygg og anlegg skal formidle kunnskap og gi råd om sikring av sivile og militære objekter i statlig sektor.

Det nye senteret vil inngå som en del av Forsvarsbyggs flerfaglige rådgivermiljø, og har mange av de viktige forutsetningene som kreves. Den utfyllende kompetansen vil bli besørget av samarbeidspartnere som Statsbygg, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Forbruker og Administrasjonsdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste, NTNU, Forsvarets Forskningsinstitutt med flere.

‒ Mange statlige virksomheter med kritiske samfunnsfunksjoner trenger råd og veiledning. Vi gleder oss til å fortsette videre med det årelange samarbeidet med Forsvarsbygg. Det er viktig at vi har et Kompetansesenter som kan lykkes, poengterte underdirektør i NSM, Dagfinn Buset om NSMs utfyllende rolle opp mot Forsvarsbygg.

Det nye senteret skal ikke finansieres gjennom budsjettmidler, men være oppdragsfinansiert.

‒ Vi skal ikke være et profittsenter for Forsvarsbygg, men gå i null. At vår rådgiverrolle skal oppdragsfinansieres er en fordel; det blir en tydelig rollefordeling. Vi blir rådgivere og ikke en myndighet, sa direktør i Forsvarsbygg Futura, Steinar Lie.

Nå er det 35 rådgivere i Forsvarsbygg som er tilknyttet Kompetansesenteret. Kapasiteten bygges opp gjennom de tre hovedområdene analyse og sikkerhetsvurderinger, sikkerhetsfaglige rådgivning, og utarbeidelse av forslag til administrative, fysiske eller elektroniske sikringstiltak.

‒ Det nye Kompetansesenteret har ikke monopol. Enkelte andre rådgivningsselskaper kan bidra med mye av det vi kan. Men ikke alt. Vi har arbeidet med dette gjennom forskning og utvikling i mange år. Vi kan ta helheten og legge disse forskningsresultatene inn i prosjektene. Det er vi alene om. Våre oppdragsgivere skal vite at det de får det siste innen gode og helhetlige løsninger fra oss, presiserte Lie.