Lytt til Sweco

Hydrolog Wolf Marchand i Sweco mener nordmenn og norsk infrastruktur ikke er godt nok forberedt for mer kraftig vær. Det viser seg også at veldig få opplever at de har tilgang på tilstrekkelig informasjon om skred og flom, viser en ny undersøkelse.

Dette er en sak vi har skrevet om en rekke ganger, men av en eller annen grunn faller dette til stengrunn.

Hver gang vi har en naturkatastrofe sier politikere og byråkrater at dette skal de gjøre noe med. Så blir det musestille helt til neste katastrofe kommer.

Wolf Marchand mener utgangspunktet som brukes for å dimensjonere infrastruktur som vei og jernbane ikke gir et tilstrekkelig godt bilde av fremtiden. I dag brukes 200-årsflommen som et mål for å planlegge og det mener hydrologen at vi vil merke følgene av.

Vi er enig med Marchand om at selv mye av det vi bygger i dag ikke holder mål. Mye av det som er bygget holder slett ikke mål. Det tar tid før et stadig tøffere og våtere klima slår inn i de beregningsmodellene staten bruker når det gjelder å planlegge infrastruktur. Alle synes å være enig – og det kommer stadig nye anbefalinger. Men det hjelper lite så lenge det ikke kommer nye krav.

- Hvis NVEs prognoser inntreffer vil en stor del av infrastrukturen være feildimensjonert om bare noen år, understreker Marchand.

Administrerende direktør i Sweco, Tron Kjølhamar, mener undersøkelsen gjort av YouGov sammen med dagens grunnlag for fremtidsbildet viser at vi er for dårlig forberedt mot de siste års utvikling mot større variasjon i været.

Dette er en sak som ikke minst Rådgivende Ingeniørers Forening – RIF – har engasjert seg i. Men å få omstilt dette i nye krav har ikke vært så enkelt.