- For liten satsing på Lavenergiprogrammet

- Regjeringen samler all støtte til Lavenergiprogrammet i KRD, men totalt må det en betydelig større satsing til for at programmet skal kunne få en realistisk mulighet for å skape endring som teller, sier Egil Skavang som er administrerende direktør i Arkitektbedriftene og styreleder i Lavenergiprogrammet.

Arkitektbedriftene i Norge er fornøyd med forslaget til Statsbudsjett når det gjelder oppstart av Bygg 21.

- Gjennom å styrke budsjettet til Direktoratet for byggkvalitet har Regjeringen lagt et godt grunnlag for den etableringen som er foreslått i Stortingsmeldingen om bygningspolitikk. Her mener vi regjeringen har fulgt godt opp sin egen målsetting, sier Skavang.

- Noe helt annet er det når det gjelder Lavenergiprogrammet: En marginal økning med 1 million kroner gir programmet anledning til å øke aktiviteten litt i forhold til dagens nivå, men det kreves noe helt annet dersom Regjeringen mener at programmet skal ha en sentral og reell oppgave i arbeidet med å øke kompetansen på bedre energiløsninger i byggenæringen innen 2017.

- Vi velger å tro at departementet har til hensikt å tilføre ytterligere midler til Lavenergiprogrammet fra Husbanken og Direktoratet for byggkvalitet til utvikling, informasjon og opplæring, siden Enova i liten grad er innrettet mot byggenæringen, sier Skavang.

Mangler en helhetlig plan for transport i Oslo
- Satsingen på samferdsel er av største betydning, men vi etterlyser en prioritering av helheten i samferdselsløsningene omkring Oslo. Så lenge boligbyggingen skal forseres uten at verken løsningene for bil eller kollektivtransport er på plass, må vi som planleggere rope et kraftig varsku! Vi har ennå til gode å se en helhetlig plan for transport av personer og varer for Stor-Oslo som forholder seg til det reelle behovet fremover, og samtidig vi ser at lokalveiene i kommunene omkring hovedstaden er i ferd med å kollapse, sier Skavang.

- Som arbeidsgiverforening er vi dypt bekymret for belastningene våre medlemsbedrifter og ikke minst disses ansatte i Osloregionen daglig påføres, og som bransjeforening ber vi myndighetene la våre dyktige planleggere og arkitekter arbeide frem gode løsninger.

Om Lavenergiprogrammet
Lavenergiprogrammet har som overordnet mål å heve kunnskapsnivået om energieffektive bygg i hele bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen. Programmet skal arrangere kurs, utvikle veiledningsmateriale og formidle kunnskap fra forbildeprosjekter ut i byggenæringen. Lavenergiprogrammet ble opprettet høsten 2007 og er et tiårig samarbeidsprogram mellom staten og byggenæringen. Programmet ledes av en styringsgruppe som består av representanter fra Direktoratet for byggkvalitet, Enova, Husbanken, Statsbygg, Byggenæringens Landsforening, Arkitektbedriftene i Norge og Norges vassdrags og energidirektorat.