Mye mer til vei og bane

Vi er svært fornøyd med at Regjeringen øker bevilgningene til samferdselssektoren. Mange nye vei- og jernbaneprosjekter skal startes opp. Men bak tallene ligger det også en betydelig opptrapping av bompengene. Regjeringen foreslår å bruke over 35,7 milliarder kroner til samferdsel neste år.

Etter vårt syn burde det være mulig å bruke enda mer statlige penger til samferdsel og infrastruktur. Oppgavene er formidable både til å ta igjen et betydelig etterslep når det gjelder vedlikehold og til nye prosjekter. Det vil redusere antall trafikkulykker som koster samfunnet store beløp hvert på. Det å investere i samferdsel er faktisk langt mer lønnsomt enn å kjøpe alle de aksjene Oljefondet kjøper rundt om i verden.

På Bygg.no har vi allerede lagt ut en rekke nyheter fra statsbudsjettet. Skjønt nyheter. Budsjettlekkasjer har alltid forekommet, men nå har statsrådene nærmest gått amok i det å legge fram sine ”godsaker”. Det synes å ha vært særlig viktig for SV, men også for Sp. Men dette er partier som ligger på vippen, og alt blir nå gjort for å berge mandater

Signalene tyder på at man holder igjen på bruken av oljemilliardene. Det er greit nok. Uansett blir det et rekordhøyt statsbudsjett. Problemet er at det brukes så mye penger på totalt unødvendige ting. Det at man ikke kritisk går gjennom alt som forbrukes, er for oss en gåte. Det er alt for mange i dette samfunnet som krever at staten skal betale for noe de absolutt burde betalt for selv.

Finansministeren innrømmer også at det brukes for mye penger - men gjør han noe med det.

Det vi er mest interessert i er om regjeringen følger opp det som er lovet i forhold til bygg og anlegg. Det synes nå å være en gryende erkjennelse også i den rødgrønne regjeringen om at man har ventet for lenge med å sette i verk tiltak. Det som ofte skjer er at det er myndighetenes egne organer som legger kjepper i hjulene for hverandre. Regjeringens politikk synes ikke å henge sammen.

22.juli-kommisjonen pekte på alvorlig feil i forvaltningen. Dette er feil som går igjen på de fleste felter. Politikerne har gitt fra seg makta til byråkrater ingen har kontroll over.

Det foregår også mye i ulike statlige selskaper som har kostet norske skattebetalere milliarder av kroner.

Vi roper ikke etter mer penger på statsbudsjettet, men vi vil at pengene skal brukes på en mer forsvarlig måte. Nå forsvinner en alt for stor del i administrasjon og i "fjas".

I løpet av dagen vil vi også rekke ut en rekke kommentarer til budsjettet. Kommentarene sendes til Arve Brekkhus - ab@bygg.no eller til Christian Aarhus - caa@bygg.no.

Det er også mulig å legge inn kommentarer i vårt kommentarfelt.