Europa treffer Norge

Konjunkturnedgangen i Europa treffer norsk økonomi. NHO-bedriftene venter nå en markert svakere markedsutvikling neste år.

Det kan bli tungt for viktige norske eksportnæringer fremover, viser Næringslivets økonomibarometer, NHOs undersøkelse blant medlemsbedriftene. De eksport­tunge NHO-bedriftene nedjusterer forventninger om salg, priser og driftsresultat markert sammenlignet med svarene i forrige kvartal.

Dette betyr at resesjonen i de europeiske landene nå for alvor treffer norsk økonomi. EU-landenes samlede industriproduksjon var i juni 2012 mer enn to prosent lavere enn ett år tidligere og det slår rett inn i markedene for norskproduserte råvarer og investeringsvarer. Den høye ak­tiviteten i oljesektoren og god vekst i privat forbruk har imidlertid holdt veksten oppe i norsk økonomi så langt.

- Det går greit for Norge på kort sikt. Men om noen år kan vi få en svakere utvikling og vi risikerer at fastlandsøkonomien forvitrer. Vi har ikke hatt lavere investeringsnivå siden 70-tallet. Det er en farlig utvikling, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

- Investeringene i fastlandets næringsliv ventes å holde seg lave, noe som er uvanlig i norsk økonomi i denne fasen av konjunkturoppgangen og med den sys­selsettingsvekst vi nå har, tilføyer avdelingsdirektør Dag Aarnes. Han mener det også er grunn til å vente en avdemping av veksten i oljeinvesteringene neste år.