Eksamen for norsk tunnelteknologi

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) har hatt omfattende arbeider på HATS-prosjektet i Hong Kong i tre år. – Nå er det nødvendig å trappe opp den norske deltakelsen.

– Vi ønsker å benytte den norske metoden på en av tunnelene, og søker etter folk som kan vise at den norske metoden fungerer best, sier Frode Nilsen, adm. direktør i LNS til Byggeindustrien.

Han mener vi nå har en unik anledning til å vise hva norsk tunnelkompetanse virkelig står for. Det vil bli etablert drift i Sai Ying Pun med tilnærmet 100 prosent norsk bemanning.

– Det har så langt vært noe vanskelig å få i gang en skikkelig drift med den norske metoden på dette prosjektet. Det har vært en miks av personell fra mange ulike land, som har gjort at den norske metoden ikke har fungert godt nok. Nå ønsker vi virkelig å vise at det er den norske metoden som fungerer aller best, og da trenger vi norsk kompetanse til prosjektet i Hong Kong, sier Nilsen.

De ønsker nå å knytte til seg det beste av norsk fjellsprengningskompetanse kan oppdrive. De skal fylle en rekke ulike funksjoner i et norsk lag, som skal drive den ene tunnelen på prosjektet.

– Dette kan på mange måter bli en eksamen for den norske tunnelbransjen. Totalt skal vi i dette løpet drive 7,5 km. Nå må bevise at vi kan dette, legger Nilsen til.

Mange vil nok mene Hong Kong er litt langt unna, men Nilsen mener dette en stor mulighet til å være med på et unikt norsk utenlandseventyr.

– Det vil bli lagt opp til gode arbeidstidsordninger, men fire uker på og fire uker av – hvor det også vil bli lagt opp til muligheter for å pendle hjem. I spesielle tilfeller kan vi også finne frem til ordninger der familiene kan bli med. Han legger heller ikke skjul på at det vil bli gode lønnsbetingelser.

– Vi må ha rundt 30 personer med ulik kompetanse til dette oppdraget. Arbeidet starter opp nå på senhøsten, så vi må ha folk inn raskt, legger Nilsen til. Arbeidet vil ha en varighet på 12-20 måneder.

Han mener dette burde være en spennende mulighet for mange av de dyktige fjellsprengerne i Norge.