EBA med nytt etikk-program

For å styrke byggebransjens etterlevelser av lover og regler har generalforsamlingen i EBA vedtatt et nytt etikk-program. Det er lagt ned en betydelig jobb i denne saken, sa Petter Eiken som er leder i EBAs etikk-utvalg.

Det har dessverre vært mange saker hvor entreprenørbedrifter er blitt hengt ut på grunn av brudd bl a på Konkurranselovene. Mange bedrifter har fått betydelig medfart i media. I veldig mange tilfeller har de berørte bedriftene blitt frikjent, men da har skaden allerede skjedd. Petter Eiken trakk spesielt frem entreprenør-bedriften Leonhard Nilsen (LNS) som fikk rettet kraftige beskyldninger mot seg i forbindelse med oppdrag for Store Norske på Svalbard. Det at en bedrift har alvorlige beskyldninger rettet mot seg i årevis før man får en avgjørelse, er meget uheldig. Det er ikke tvil om at en slik bedrift kan tape oppdrag og penger. Vi skal heller ikke glemme de menneskelige belastninger mange i slike bedrifter får.

Etter at jeg kom inn i dette utvalget for to år siden har jeg hatt en bratt lærekurve, sa Eiken. Han sa at man har hatt mange og grundige samtaler med ledere i de aktuelle bedriftene. Mitt syn er at ingen ledere har gjort noe kriminelt, men det er viktig at bedriftene har rutiner for hvordan man etterlever offentlige regleverk og EBAs etikkplakat.

I følge Eiken er det viktig at EBA hjelper de bedriftene som kommer opp i et slikt uføre. Det å ha et program som kan forhindre at en bedrift kommer opp i slike vanskeligheter, er viktig.

EBAs administrasjon og etikk-utvalget har hatt god hjelp av rådgiverselskapet Sigla for å utarbeide programmet.