Streiken i Oslo kommune er over

Streiken i Oslo kommune er over etter at partene godtok en skisse til løsning klokken 6 onsdag morgen.

Meklingen natt til onsdag omfattet Unio, YS og tre LO-forbund med til sammen omkring 1.300 streikende.

– Det er meningen at de streikende skal tilbake på jobb fra arbeidstidens start i dag, onsdag, opplyser mekler Geir Engebretsen hos Riksmekleren til NTB.

Får snaut 11.000
Alle ansatte i Oslo kommune er sikret en lønnsøkning på minst 10.750 kroner. I tillegg kommer lokale forhandlinger.

– Streiken i Oslo kommune var viktig og ga gjennomslag for at lønnsutviklingen for ansatte i Oslo kommune skal holde tritt med privat sektor både i år og framover, sier Martin Moen, forhandlingsleder for YS Oslo kommune.

– Den totale rammen for oppgjøret er økt. I tillegg har vi fått en garanti for at en eventuell lavere lønnsutvikling enn industrien skal kompenseres ved mellomoppgjøret i 2013. Det er et betydelig bedre tilbud enn det Oslo kommune la på bordet da vi ble tvunget ut i streik, sier Moen.

Samme som KS
– Streiken har gitt oss samme økonomisk ramme som i resten av kommunene i Norge, sier fungerende forhandlingsleder Silje Naustvik i Unio.

Den økonomiske rammen for oppgjøret i Oslo kommune er den samme i KS-området, vel 4,1 prosent.

– Unio avslutter dermed streiken i Oslo med umiddelbar virkning. Alle som er tatt ut i streik i Oslo kommune, skal fra arbeidsdagens begynnelse onsdag morgen 6. juni gå tilbake på arbeid, sier Naustvik.

Henter søpla igjen
Et gledelig og synlig resultat av at streiken er over er at byens søppelbiler er på veiene igjen. Litt før klokken 8 startet Renovasjonsetaten jobben med å hente avfallet som har hopet seg opp under streiken.

– Vi begynner innenfor Ring 3, der behovet er mest prekært, deretter tar vi områdene utenfor ringen, sier fungerende kommunikasjonssjef Elisabeth Marie Vollan. Hun håper å være à jour innen helgen og sier etaten vil ta lørdagen til hjelp om nødvendig.

– Det er mye avfall rundt omkring, men takket være flinke kildesorterere er det ikke verre enn det er, legger hun til og takker oslofolket for tålmodighet, kildesortering og avfallsminimering.