Norconsult vokser kraftig og lønnsomt

Norconsult la på seg over en halv milliard i omsetning i fjor til 2,77 milliarder kroner. Inntjeningen holder stand med en driftsmargin på 8,6 prosent.

– Det er med tilfredshet vi konstaterer at den kraftige veksten ikke har svekket selskapets inntjeningsevne og soliditet. Gode resultater gir motivasjon, og økonomisk handlefrihet er avgjørende for å ha muskler til å videreutvikle selskapet i et marked som stadig er i endring, kommenterer Norconsult-sjef John Nyheim.

Nytt rekordår
2011 ble nok et rekordår for Norconsult-konsernet. Omsetningen nådde 2,766 milliarder kroner etter å ha lagt på seg 530 millioner kroner som representerer en omsetningsvekst på 23 prosent. Driftsresultatet før skatt ble på 239 millioner.

– Gjennom organisk vekst, etablering av ny virksomhet og oppkjøp har Norconsult i 2011 målbevisst fortsatt å utvide sitt tjenestespekter og sin kapasitet ytterligere, både ved hovedkontoret og ved en rekke av våre eksisterende øvrige kontorer. I tillegg har vi også opprettet nye kontorer.
Vi har hatt drahjelp av et godt marked, spesielt innenfor samferdsel og infrastruktur, men vår vekst har sin klare forankring i vårt ønske om kompetansebygging, både i bredde og dybde, fremholder Nyheim

Selskapet fikk gjennom fjoråret tilgang på mange nye medarbeidere blant annet gjennom oppkjøp av 10 norske foretak. Ved utløpet av 2011 talte Norconsult-konsernet ca 2170 medarbeidere.

– Vårt mål er å videreutvikle et ansatteid, multidisiplint selskap som kan konkurrere på linje med de store internasjonale aktørene. Vekst er en viktig forutsetning for å styrke vår konkurransekraft og opprettholde vår ledende posisjon, opplyser Nyheim.

Ved utgangen av 2011 er Norconsult representert på 44 kontorsteder i Norge, 29 kontorer i utlandet og virksomheten er primært basert på verdiskapning gjennom oppdrag. Årlig gjennomfører selskapet ca. 12 000 små og store oppdrag som hver for seg er en egen forretningsvirksomhet.

Ny giv internasjonalt
Utenfor Norge er også konsernet i fremgang. I Sverige har Norconsult hatt en kraftig vekst i antall kontorer og ansatte primært på grunn av en strategisk oppbygging av ressurser rettet mot energi-/vannkraftmarkedet. I tillegg ble virksomheten til Mark & Marin Ingenjörsbyrå AB i Örebro overtatt. Ved utløpet av 2011 hadde den svenske virksomheten en samlet omsetning på 312 millioner og var lokalisert på 17 kontorsteder.

– Det er en klar forutsetning om videre vekst i Sverige ved å bli mer tverrfaglig og få et bredere geografisk og markedsmessig nedslagsfelt for øvrig, kommenterer Norconsultsjefen.

I Danmark fortsatte Norconsult sin organiske vekst og virksomheten er nå godt posisjonert mot vann og avløpsprosjekter og den farmasøytiske industri i landet. Strategien fremover tilsier fortsatt organisk vekst og strategiske oppkjøp i det danske markedet.

Internasjonalt for øvrig har Norconsult opp gjennom årene hatt oppdrag i mer enn 150 land. De senere årene har selskapet gjennomført en rekke tiltak for å konsentrere virksomheten og står nå godt rustet til å konkurrere på utvalgte markeder internasjonalt.

– Vår konsentrasjon på fornybar energi i Sør-Amerika, sørlige Afrika og Sør-øst Asia har gitt resultater, og vi er for tiden sterkt engasjert i betydelige vannkraftprosjekter der vår gode kompetanse og unike erfaring er etterspurt. I disse landområdene er det et stort potensial for utvikling av blant annet bærekraftig energi hvor vi har mye å bidra med. I en verden der klimagassutslippene stadig øker, er det motiverende og i tråd med vårt samfunnsansvar og ønske om bærekraftig utvikling at vi som selskap arbeider tungt innen fornybar energi, og dermed aktivt mot klimagasser, opplyser Nyheim.

For å forsterke inngrepet mot energimarkedet i Sør-Afrika har Norconsult overtatt virksomheten i firmaet IYANDA Power Technologies Ltd i Sør-Afrika/Johannesburg.

Fortsatte vekstambisjoner
Norconsult-konsernets soliditet, kompetanse, markedsposisjon og ordrereserve skaper en sunn plattform for selskapet i tiden framover, og vi har klare ambisjoner om fortsatt vekst i tiden som kommer, sier Nyheim som ser lyst på aktivitetsnivået for 2012 med optimisme innen samferdsel, infrastruktur, energi og miljø også på lengre sikt kombinert med oppgang innen bolig og næringsbygg.

– Evne, vilje og lyst til endring og fornyelse vil fortsatt være vår viktigste egenskap som selskap framover. Norconsult har aldri vært i bedre forfatning, og vi har sterk tro på at selskapet fortsatt vil hevde seg godt i konkurransen om nye spennende oppdrag i tiden som kommer, avslutter Nyheim.