NRL inngår bistandssamarbeid med Plan Norge

Sammen med Norges største bistandsorganisasjon har Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL) forpliktet seg til å finansiere en vannbrønn årlig via Plan Norges Give me 5- prosjekt i Senegal.

– Vi ønsker å bidra til at flere barn får oppleve sin femårsdag, samtidig som vi har lyst til å vise rørleggerfagets betydning i et større perspektiv, sier kommunikasjonssjef i NRL, Tirill Ilebekk Hansen.

I hverdagen dreier rørleggerbransjen seg mest om de praktiske tingene. Vannskadesikring, produktkvalitet, samarbeid på byggeplass, montering og prosjektering. Av og til kan det være en ide å ta et skritt tilbake og minne oss selv på hvilken betydning faget vårt har i samfunnet. Tilgang på rent vann er en livsnødvendighet – som svært mange dessverre ikke får nyte godt av. Det ønsker NRL å bidra til å endre.

1 av 10 barn dør
Alle barn har rett til grunnleggende helsetjenester. I Senegal dør alt for mange barn av sykdommer som kunne vært forebygget eller behandlet. Ofte er det enkle tiltak som skal til, som vaksinering, rent drikkevann og opplæring av foreldrene i ernæring og hygiene. Fem år er en kritisk grense for at barn skal vokse opp, og derfor jobber Plan med tett oppfølging av de minste. I Senegal dør 1 av 10 barn før de fyller fem år, og mange kvinner dør i barsel.

Følgene av mangel på tilgang til rent drikkevann er også svært alvorlige, spesielt for barna. En direkte konsekvens er at mange barn dør som følge av vannbårne sykdommer som diaré. En indirekte konsekvens er at barna ikke får gå på skolen fordi det er deres oppgave å gå mange timer hver dag for å hente vann til familien.

- Bistandssamarbeid er jo litt på siden av det vi vanligvis jobber med i NRL. Men ved å bidra med midler til å bygge en enkel vannbrønn årlig, engasjerer vi oss i en sak som står faget vårt nært, og vi tror vi denne måten viser at vi kan løfte blikket og møte hverdagsutfordringene våre med vissheten om at vi er en bransje som bryr oss utover det som forventes, sier Ilebekk Hansen.

Menn må på banen
- Ved å gi støtte til humanitær virksomhet gjør NRL atskillig mer enn det som strengt tatt er påkrevd. Mange bedrifter forteller oss at kundene oppfatter slike initiativ som positivt. Vår erfaring er også at et samarbeid med Plan skaper stolthet og engasjement på arbeidsplassen. Plan synes det er veldig hyggelig at medlemmene i NRL engasjerer seg, sier leder for næringsliv, Ragnhild Øien Toyomasu, i Plan Norge.

Plan Norge trekker også frem at det er positivt at mannsdominerte yrkesgrupper engasjerer seg.
– Der barn har det ille, har jenter det verst.  I de fleste landene hvor Plan engasjerer seg sitter mennene med makten, mens barn og kvinner ofte kommer dårligst ut. Ved å inkludere gutter og menn i holdningsarbeid bidrar NRL til å vise makthaverne at barns velferd er et felles ansvar, sier Toyomasu

Å ta samfunnsansvar innebærer å integrere hensyn til mennesker og miljø i strategi og i praksis. Omdømmeundersøkelser avdekker at samfunnsansvar og moral er den enkeltfaktor flest tar med i vurderingen når de danner seg en oppfatning av et selskap (Kilde: NHO).

Norsk rørbransje er en svært viktig del av samfunnets infrastruktur. Ved å bidra til Plans arbeid tar bransjen del i en positiv verdiskapning – også utenfor landets «fire vegger».
 – Rørleggerbedrifter blir av og til beskyldt for å skrive «faktura med gaffel», sier Ilebekk Hansen i NRL, - men veldedighet er det motsatte av grådighet, og hva kan vel være en mer positiv måte å vise betydningen av fagkunnskap på enn ved å sikre flere barn og familier tilgang på rent vann og forebygge sykdom?

NRLs medlemsbedrifter kan også bidra direkte
Dagens bidrag til Plan tilsvarer mindre enn 50 kroner årlig per medlemsbedrift i NRL. Dersom enkeltbedrifter ønsker å bidra utover dette, er de velkomne til å inngå bedriftsfadderskap. NRL har satt som mål at vi så snart vi kan vise til konkrete resultater, ønsker å premiere vinneren av Yrkes-NM i rørleggerfaget med en felttur til Senegal. For å få til dette må bransjen jobbe samlet slik at vårt felles bidrag utgjør en betydelig forskjell. Ved å merke bidrag til Plan Norge med «NRL», kan enkeltbedrifter ta del i dette arbeidet.