Norskeide bedrifter mest lønnsomme

Norskeide private bedrifter er mer lønnsomme enn de som har utenlandske eiere, viser en fersk NHO-rapport.

– Vi har kanskje hatt et inntrykk av at utenlandske eiere gir mer driv, mens norske eiere bare er opptatt av å eie. Men dette dokumenterer klart at norsk privat eierskap er best på å tjene penger, sier NHO-direktør for næringspolitikk, Petter Brubakk, til NTB.

Rapporten «Privat eierskapsberetning» som Menon Business Economics har laget for NHO viser dessuten at 80 prosent av de 230.000 foretakene som finnes i Norge har privat norsk eier, 10 prosent er eid av en stiftelse, 7 prosent er på utenlandske hender og bare 2 prosent av foretakene har det offentlige som sin største eier.

Flere i jobb
– Dessuten er det hos foretak med norske private eiere at den største veksten i sysselsettingen skjer, sier Brubakk.

Forskerne har funnet ut at andelen som er ansatt i et norskeid privat selskap steg fra 53 prosent i 2003 til 56 prosent i 2010. På samme tid falt andelen sysselsatte i utenlandske foretak fra 25 prosent til 23 prosent og i offentlige foretak fra 14 prosent til 11 prosent.

Undersøkelsen viser at de personeide norske foretakene hadde en kapitalavkastning på 9,4 prosent, mens utenlandske og offentlige hadde et snitt på henholdsvis 8,4 prosent og 5 prosent.

– Det er mange lønnsomme små, personeide foretak i dette landet. Disse er ryggraden i hele vår økonomi, sier Brubakk.

Forsømmelse
Nå vil NHO bruke rapporten til å rette mer av oppmerksomheten mot de privateide foretakene.

– Vi forsømmer oss ved at det snakkes for lite om det som er den helt dominerende eierskapsformen her i landet. Dette kan det være mange grunner til, blant annet er det jo sånn at flertallet av de privateide norske foretakene er ganske små. Dermed blir verken en ny kontrakt eller en nedleggelse noen nyhet, for tallene er ikke store nok. Men det er altså alle disse små privateide som får det til å tikke og gå, sier Brubakk.

Skattejakt
– Den rødgrønne regjeringen har lagt fram to stortingsmeldinger om offentlig eierskap, og ingen om privat eierskap. Poenget vårt er å fortelle hva som betyr mest for sysselsetting og verdiskaping her i landet, sier Brubakk.

NHO akter dessuten å bruke kunnskapen i det som blir en av de viktigste sakene for organisasjonen fram mot stortingsvalget 2013: fjerning av formuesskatten.

– Det blir jobb nummer en i vår skattepolitiske agenda. Privateide foretak har denne ekstra skatten, mens offentlige virksomheter og utenlandske foretak ikke har det. Denne konkurranseforskjellen er urettferdig og må bort, sier Brubakk.