Enklere anskaffelsesregelverk

- Forenkling av regelverket er bare ett av flere tiltak for å kunne rette opp feilslåtte bestillinger for milliarder i stat og kommune, sier Arnhild D. Gjønnes, NHO-advokat og ekspert på offentlige anskaffelser.

NHO er positive til EU-kommisjonens forslag som kan forenkle regelverket. At leverandører kan levere egenerklæringer om at dokumentasjon fremskaffes dersom man vinner konkurransen, er et stort fremskritt. NHO har i sin Handlingsplan for offentlige innkjøp foreslått at det opprettes et leverandørregister/database i statens regi for å forenkle innkjøpsprosessen for leverandører og innkjøpere. I en slik database kunne all offentlig dokumentasjon som gjhelder enekltleverandører legges inn.

- Forslaget til EU-kommisjonen om et Public procurement passport, vil langt på vei kunne dekke behovet. Det er faktisk letter å få gjennomslag i Brussel for forenklingsforslag, enn det har vært i Norge, sier Arnhild D. Gjønnes.

Rutinene svikter
Likevel mener hun at det ofte er rutinene hos oppdragsgiver som svikter: - Planlegging glemmes og dermed de gode forberedelsene til et godt innkjøp. Jeg tror at mange innkjøpere ofte føler seg utrygge, og dermed stiller for mange krav for å være på den sikre siden. Men innkjøperen er også forpliktet til å evaluere dokumentasjonen den krever fra hver enkelt tilbyder. Hvordan skal en innkjøper greie å evaluere flere tilbud på en riktig måte, dersom tilbudene er av et så stort omfang som Aftenposten beskriver i forbindelse med konkurranse som Stavanger-bedriften Tre og Stål AS i dag. I dette tilfellet leverte bedriften i en enkelt konkurranse 22 ringpermer med dokumentasjon og spesifikasjon som til sammen veide nesten 60 kg. Dette er heller ikke miljøvennlig, sier Gjønnes. - Det går nesten med et tre for hvert tilbud.

NHO er også begeistret for forslagene til EU-kommisjonen om at det må få fortgang i å lage elektroniske systemer, som gjør at bedriftene kan levere tilbudene elektronisk. Videre vekker forslaget om tilsynsorgan vill begeistring.

- Dette har vi foreslått før. Det vil dempe konfliktene i anbudskonkurranser. Oppdragsgiver får anledning til å rydde opp før klagene når domstolen eller KOFA.