Byggoppgjørene i havn

Da er de viktigste oppgjørene i byggenæringen i havn og det viktigste for oss er at det har skjedd uten konflikt. En streik nå ville vært ødeleggende for mange bedrifter og ikke minst for arbeidstakerne selv. Enigheten har sittet langt inne, men vi vil likevel berømme partene for ansvarlighet og innsikt.

Tidene er gode i norsk byggenæring – og en streik nå ville ha satt mange bedrifter sterkt tilbake.

Mange vil selvsagt påstå at dette har blitt et dyrt oppgjør. For mange bedrifter er det nok det. Men da mener vi at det er en god grunn til at både ledelse og arbeidstakere i hver bedrift går i seg selv og gjør tiltak for å effektivisere produksjonen. Alle kan bidra til bedre lønnsomhet. Produktiviteten i mange bedrifter er alt for dårlig. På dette området har alle i bedriften et ansvar.

Lager man en god bedriftskultur – og får man til samspill – har man uendelig mye å hente. Denne gevinsten kan man gjerne dele – og dette vil kanskje bety langt større lønnstillegg enn det som man har fått i de sentrale forhandlingene. Overskuddsdeling må være den beste form for bonus.

I Mediehuset Byggeindustrien har vi i alle år vært opptatt av å få til en så god produktivitet som mulig. Dette har vi fått til takket være et meget godt samarbeid mellom ledelsen og de ansatte. Min påstand er at Byggeindustrien i dag er en av de mediebedriftene i Norge hvor det produseres mest og best. Det at vi har en så stor og bred kontakt med våre lesergrupper er selvsagt også en vesentlig grunn til at det går så bra.

I en hver bedrift må det være vilje og evne til omstillinger. Verden forandrer seg - og verden går videre. De bedriftene som ikke evner å endre seg, går det som regel galt med.

Mange bedrifter har allerede lønns- og arbeidsbetingelser som går langt ut over de minstelønnssatser man er blitt enige om i de sentrale forhandlinger. Kampen om de beste folkene og de kloke hodene har aldri vært større. Og det er de bedriftene med det beste mannskapet som vinner i konkurransen.