Oseana Årets Bygg

Oseana kunst og kultursenter ble på ByggeGallaen onsdag kveld kåret til Årets Bygg 2011.

Det var stor jubel i salen da Oseana kunst og kultursenter i Os ble trukket frem som vinner av den høythengende prisen. Det er knyttet stor prestisje til det å bli nominert til denne kåringen, og i år var det prosjektet i Os som stakk av med seieren til slutt. Ordfører Terje Søviknes i Os kommune var på plass i salen for å ta imot prisen fra juryformann Gustav Pillgram Larsen.

Utdelingen skjedde på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo i forbindelse med Byggedagene 2012 som arrangeres av Byggeindustrien/bygg.no sammen Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og Byggenæringens Landsforening (BNL).

- Årets konkurranse var knallhard og det var små marginer som skilte de nominerte prosjekter, sier juryleder Gustav Pillgram Larsen.

- Oseana er utviklet fra en dristig visjon til et operativt bygg på imponerende kort tid. Juryen er også imponert over det effektive samspillet mellom aktørene, legger Pillgram Larsen til.

Han forteller også at ordfører Terje Søkviknes og prosjektteamet sjarmerte juryen med sin entusiasme rundt prosjektet.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:
”Årets nominerte er gode eksempler på hva vi kan få til av gode byggverk. Drømmer og visjoner bringer samfunnet videre. Det å sette seg hårete mål, for så å realisere dem, er sjelden vare i byggenæringen så vel som i samfunnet forøvrig. Noen ganger teller helheten mer enn detaljene. Årets bygg 2011 er utviklet fra en dristig visjon til et byggverk på imponerende kort tid. Prosjektet demonstrer godt samspill og en imponerende evne til å fatte beslutninger for å drive byggeprosessen fremover. Det har vært gode dialoger underveis med offentlige myndigheter og brukermiljøer, mye takket være en god organisering og tydelige beslutningslinjer. Årets bygg er stedsutvikling på sitt beste. Nyskapende i sin energiløsning - krevende i sin satsning - forbilledlig i sitt samspill. Prosjektet er vellykket gjennomført, og prosjektet tjener sin hensikt, og har vunnet juryens hjerter.”

Oseana Kunst og kultursenter
Sted: Os
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad inkl mva: 225 millioner kroner
Bruttoareal: 5.800 kvm
Byggherre: Os kommune
Prosjekt- og byggeledelse: Stracon/Straume Consult
Arkitekt: Grieg Arkitekter
Entreprenører: Stoltz Entreprenør, Vassbakk & Stol, Vestafjell, Walde Entreprenør
Rådgivere: RIB og RIBr: Cowi - RIV og RIE: Multiconsult - RIAku: Kilde Akustikk - RIEnergi: Kan Energi/ AsplanViak - Rådg scene/kino: Kulturhusplan DA - Rådg. kjøkken: Norsk Sjømatsenter

De to øvrige nominerte prosjektene var Aibel-bygget i Asker og NVE-bygget i Oslo.

Juryen har bestått av:
Gustav Pillgram Larsen, Gustav Pillgram Larsen AS
Avdelingsdirektør Inger Margrete Skogseid, Kommunal- og regionaldepartementet
Prosjektleder Sverre Tiltnes, PTL/Grønn Byggallianse
Sjefredaktør Per Helge Pedersen, Byggeindustrien
Adm. direktør Jon Sandnes, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg

Les mer om prosjektet her

Les mer om alle de nominerte prosjektene her