Ny togtunnel under Oslo utredes nå

Vi er særdeles fornøyd med at samferdelsminister Magnhild Meltveit Kleppa på strak arm bestemte at utredningen av ny togtunnel under Oslo skal starte nå – og det før Stortinget behandler saken. Hun kom med denne meddelelsen på den store togkonferansen som ble arrangert denne uka. Dette ble selvsagt mottatt med applaus.

Byggeindustrien har gjennom år krevd at det blir bygget en ny tunnel både for tog og T-bane. Mange av de togproblemene vi har hatt de siste årene i hovedstadsområdet, skyldes problemer i den tunnelen vi i dag bruker. Den er sprengt – og oppstår det et problem (og dem har det vært veldig mange av) finnes det ikke alternativer. Da står togene bom stille.

På pressekonferansen i forbindelse med Nasjonal transportplan tok vi opp igjen spørsmålet. Av en eller annen forunderlig grunn var ikke denne tunnelen med i planen for neste periode, 2014 – 2023. Både Vegdirektøren og Jernbanedirektøren repliserte til vårt spørsmål at man måtte finne en løsning slik at utredningen og planleggingen av denne viktige tunnelen kunne starte nå. Og samferdselsministeren har tatt saken og skåret gjennom. Takk og pris for det.

Dette blir et enormt komplisert og dyrt prosjekt, men det er helt nødvendig at denne tunnelen kommer. Vi mener at skal man virkelig ha nytte av de store investeringene man nå skal gjøre på jernbanen bl a gjennom InterCity-satsingen, så må vi ha en tunnel nummer to under Oslo.

Det hjalp nok litt på beslutningen at NSB-direktør Geir Isaksen gjennom Aftenposten advarte statsråden. Han sa det samme som vi mange ganger har sagt – Det vil ikke være mulig å nå regjeringens mål om kollektivtrafikk dersom ikke denne tunnelen bygges. Han minnet også om den sterke befolkningsøkningen vi vil få i hovedstadsregionen i årene som kommer.

Nå er det viktig at både Jernbaneverket, Akershus fylkeskommune, Oslo kommune og alle andre berørte parter bretter opp ermene. Det må tas mange viktige avgjørelser fremover. Vi er uansett glade for at vi nå kan starte planleggingen av et etterlengtet prosjekt. Vi regner med at dette prosjektet får bred politisk støtte. Vi tror heller ikke det skal by på problemer å finansiere dette prosjektet. Er det noe prosjekt som vil bli samfunnsøkonomisk fornuftig, så er det denne tunnelen.