- Flere krever grønne leieobjekter

Det er mer lønnsomt å investere i energieffektivisering enn i egen virksomhet, mener konsulent.

Grønt Bilag til leieavtaler for næringsbygg ble lansert av Huseiernes Landsforbund, Forum for Næringsmeglere og Norsk Eiendom tidligere i år. Målet er å sikre en positiv miljømessig utvikling for leieobjekter, også i leieperioden.

Jørgen Festervoll, siviløkonom og partner i Adapt Consulting, mener det er lønnsomt for en bedrift å investere i energieffektivisering.

– I 95 prosent av norske virksomheter finnes det energieffektiviseringstiltak som gir bedre avkastning enn bedriftenes egne prosjekter. På kort sikt vil det være mer lønnsomt å investere i energieffektivisering enn i egen virksomhet, sier Festervoll i en pressemelding fra El-løftet.

Festervoll mener markedet er i ferd med å våkne.

– Det er en økende interesse for energieffektivisering. Samtidig er ikke betalingsvilligheten like høy som interessen, men markedet er i bevegelse. Det har vært et økt fokus på energibruk og grønne bygg de siste årene.

Administrerende direktør Jostein Skree i NELFO understreker viktigheten av å bruke riktig type energi.

– Den billigste energien er den man slipper å bruke, og den mest miljøvennlige energien er den man slipper å produsere, sier han.

I eksisterende bygg vil ofte det mest effektive være å installere tekniske styringssystemer som regulerer både varme, kjøling og belysning etter hvordan bygget brukes.

– Det kan gi store energibesparelser som både er bra for miljøet, og forrenter investeringen på rekordtid, sier Skree i pressemeldingen.

Byggets miljømessige standard ved leiestart er normalt beskrevet i leiekontraktens kravspesifikasjon. Grønt Bilag regulerer hvordan man etter leiestart skal videreutvikle og heve standarden i leietiden, dersom begge partene har et ønske om det.