Vi må ta de eldre på alvor

I dagens Aftenposten varsler kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) at norsk eldreomsorg må gjennom store endringer for å kunne takle en langt mer tallrik befolkning av eldre etter 2020.

Hun vil adoptere det danske prosjektet "Lengst mulig i eget liv" som har snudd eldreomsorgen på hodet i den danske kommunen Fredericia.

Kommunen satser langt mer på å få eldre til å bo hjemme og være selvhjulpne lengst mulig. Det er billigere for kommunen og bedre for de eldre, mener danskene. Ni av ti danske kommuner følger nå etter, skriv er avisen.

Vi tror at dette kan være en viktig modell som kan adoptere i en eller annen form, men dette betyr ikke at man skal stanse utbygging av omsorgsboliger og sykehjem. Noen mennesker vil ikke under noen omstendighet være i stand til å kunne bo i sin egen bolig når sykdommen rammer.

Men på den andre siden er det veldig mange eldre som kan bo hjemme lenge om bare forholdene legges til rette for det. Det kan være snakk om ombygging av bolig. I blokkbebyggelse kunne lang t flere bo lenger hjemme i sin egen leilighet dersom det ble investert i en heis. I en vanlig fleretasjers bolig kunne en trappeheis være nok.

Et problem er at mange blokker har heis, men det hjelper lite dersom den står stille i ukevis på grunn av at man ikke har folk til å reparere eller penger til å gjøre det.

Vi er glad for at Navarsete nå tar denne debatten. Den eldrebølgen som nå kommer må vi ta på alvor. Og vi må finne bærekraftige løsninger. Men som sagt – det er ikke snakk om enten eller, men både og. Norske politikere har en tendens til at pendelen brått kan svinge.

Vi foreslår at det lages en god tilskuddsordning som  kan brukes for at de eldre kan få tilrettelagt sine egne boliger og leiligheter. I dette ligger også energiøkoniomiseringstiltak. Dessverre er det alt for mange eldre som sitter i kalde hus. Lag en plan for hver enkelt - og gi alle en god, trygg og varm tilværelse.