Norske arbeidere ser lyst på 2012

Det er ikke mayafolkets dystre spådom om verdens undergang i 2012, men optimisme, som står på norske arbeidstakeres program for neste år.

Nær tre av fem arbeidstakere i Norge tror selskapet de jobber i vil gjøre det bedre neste år enn det gjorde i år. To tredeler tror at de kommer til å få høyere disponibel inntekt neste år. Det viser en internasjonal arbeidsmarkedsundersøkelse gjennomført av det nederlandske rekrutterings-, bemannings- og HR-selskapet Randstad.

– På mange måter er dette gledelig. Arbeidstakerne sitter med fingeren på pulsen og har god kunnskap om ordreinngang og generell økonomisk utvikling i bedriftene. At så mange tror på en positiv utvikling er derfor et svært godt tegn. Troen synes å være sterk på at verdensuroen ikke påvirker Norge, sier daglig leder Camilla Grana i Randstad Norge.

Positivt syn på lønnsutvikling og selskapet de jobber i preger også ansatte i Sverige og Danmark.

– Skandinaviske arbeidstakere ser stort sett svært lyst på fremtiden. Det er naturlig å spørre seg om vi og våre naboer i stor nok grad tar innover oss de betydelige økonomiske utfordringene Europa står overfor, sier Grana.

Mest positive i Europa er italienerne. Sju av ti av dem tror 2012 blir bedre enn 2011. I Hellas er det kun 25 prosent som har positivt syn på 2012.

I Asia og Sør-Amerika råder optimismen. 96 prosent av chilenske arbeidstakere tror at 2012 blir bedre enn 2011. 93 prosent i Argentina sier det samme. Det gjør også 87 prosent av inderne og 86 prosent av kineserne.