Konkurrerer om fremtidens blokk

Fire arkitektteam er valgt ut til å konkurrere om hvem som har den beste løsningen for å rehabilitere en boligblokk i Drammen.

Målet er at boligblokken skal ha et svært lavt energibehov, og være delvis selvforsynt med energi.

I alt 21 søknader kom inn i konkurransen som Enova står bak sammen med NorgesEiendom, FutureBuilt, Husbanken, ZEB og Skanska.

Første i Norge
Boligblokken i Drammen blir den første i Norge som rehabiliteres med ambisjoner om

å strekke seg ut over passivhusnivå. I tillegg til det svært lave energibehovet, vil dette også handle om bygningens mulighet til selv å produsere energi. I konkurransen skal det også fokuseres på miljø- og klimaeffektive materialer, grønn mobilitet og universell utforming.

-Med konkurransen ønsker vi å vise at det ikke bare er nybygg som kan være særdeles energieffektive, men også eldre boligblokker, sier Merete Knain, leder for Boligområdet i Enova.

De fire utvalgte teamene i konkurransen er:
• PIR II Oslo AS, Lalaland AS, Arne-Førland Larsen, Sigurdur Gunnarsson.
• ARKITEKTSKAP AS, Landskapsfabrikken, Ketner Olsen arkitekter, Høyer Finseth AS.
• DARK arkitekter AS, ArcgencY+MAST, Norconsult, Hambra.
• Div.A arkitekter as, kämpfen für architectur ag - Zürich, naf energitechnik - Zürich, Kanenergi as, Makiol+Wiederkehr – Beinwill am See, Peter Makiol, Bjørbekk & Lindheim.

Nyskapende løsninger
-Svært mange godt kvalifiserte team meldte sin interesse for konkurransen. De utvalgte teamene mener vi har skilt seg ut når det gjelder skreddersydd kompetanse, overbevisende oppgaveforståelse og relevant erfaring, sier leder i Futurebuilt, Birgit Rusten.

Prosjektet i Drammen skal være et forbildeprosjekt med fremtidsrettede og nyskapende løsninger for eksisterende boligblokker. Boligblokken består av 16 leiligheter og ligger i Nordahl Bruns gate. I utvelgelsen har juryen lagt vekt på å kvalifisere team som vil kunne ha ulike løsninger på oppgaven.

-Det har også vært viktig for oss at teamene har vist til relevante referanseprosjekter, eller prosjekter med overføringsverdi knyttet til rehabilitering, forteller Rusten.

Neste generasjons bygninger
Oppdragsgiver og eier av bygget er NorgesEiendom.

- Med dette prosjektet ønsker vi å være i forkant av utviklingen, ved å ta i bruk innovative løsninger. Vi er overbevist om at slike innovative rehabiliteringsprosjekter vil gi oss en betydelig konkurransefordel, sier prosjektleder Runar Bekkhus i NorgesEiendom.