Ny giv for skoletrøtt ungdom

På Vestlandske Bygg- og Anleggsdag 2011 presenterte Tommy Johansen, assisterende direktør i NAV Hordaland, Ny Giv, en ordning som skal få flere ungdommer til å fullføre videregående utdanning.

Direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske satte et skråblikk på Reform 94 og Kunnskapsløftet 2006.

– I 2009 startet 38.620 elever på VG1 yrke. I 2010 var 35.386 av disse igjen i VG2. I 2011 begynte 18.275 i læreplass og 12.210 på allmennfag påbygging. Det betyr at 5.000 elever forsvinner fra utdanning/opplæring mellom andre og tredje år. Av dem som startet på allmennfag påbygging i høst vil cirka 4.000 styrke våren 2012.

Faller utenfor
Ifølge Moxnes faller store deler utenfor den norske utdanningsrevolusjonen fordi vi har en sentralstyrt og teoritung skole som skaper tapere blant innvandrere og yrkesskoleelever. Tidligere utdanningsminister Gudmund Hærnes fikk ikke mye ros for de endringene han stod bak i videregående skole på 90-tallet.

- Dette er ikke noe nytt. Det har fortsatt og fortsatt etter 94. En uhorvelig mengde utredninger og en rekke statsråder har ikke endret det faktum at et uhorvelig antall ungdommer faller utenfor.

- Etter at elevene begynner i lære i bedrifter og følges opp av opplæringskontorene er frafallet minimalt. Mange flere kunne startet læretid og fullført den hvis det var bedre kjent at elvene kan ta læretiden over fire år i bedrift og ikke gå på skole.

Konklusjonen Moxnes trekker et at skoleleie unge rekker ikke frem til opplæring i bedrift.

Ny Giv
Tommy Johansen, kjent for aktører i byggenæringen som tidligere direktør i EBA Vestenfjelske, fortalte i sitt foredrag at 84 prosent av elevene som starter grunnkurs det året de fylte 16 oppnådde studie- eller yrkeskompetanse etter fem år ved de allmennfaglige studieretningene.

– For dem som starter det året de fyller 17 oppnår bare 48 prosent sluttkompetanse etter fem år. Seks prosent av 16 åringene som starter på allmennfag slutter i løpet av de fem årene, mens 37 prosent av 17 åringene slutter. Det samme mønsteret avtegner seg på de yrkesfaglige studieretningene, men her er det relativt flere 17 åringer og derfor en høyere frafallsprosent.

Johansen sa at NAV er med på ordningen Ny Giv som skal få flere ungdommer til å fullføre videregående opplæring.

– Gjennom tett samarbeid med Hordaland fylkeskommune skal vi fange opp ungdom som avbryter sin utdanning. Hovedmålet er å sikre alternative tilbud så tidlig som mulig for å hindre tilleggsproblemer. Vi vil bruke tid på å finne ut hva ungdommen egentlig ønsker. Ordningen ble startet i Bergen 19. september i år. NAV har satt av to årsverk og sentralt plasserte lokaler vi kaller Ungdomsmottaket. Det blir løpende inntak hver mandag. Samme med ungdommene går vi gjennom kompetansekrav, fysiske krav, mobilitetskrav, etterspørsel, realitetsorientering og jobbsøkerkompetanse. Vi har kapasitet til å ta inn 15-20 ungdommer til to treukers perioder. Målene er at de føres tilbake til skolen, eventuelt kombinasjonsløsninger mellom skole og NAV eller at de får jobber (fast, vikariat eller engasjement).