Stoltenberg frykter verre krise enn i 2008

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at den internasjonale finanskrisen fort kan utvikle seg til noe verre enn det vi opplevde i 2008.

Sammen med finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) møter Stoltenberg sentralbanksjef Øystein Olsen og Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen for å snakke om den internasjonale økonomiske situasjonen fredag.

Bakteppet er en gjeldstynget gresk stat som kan dra internasjonale storbanker med seg i suget dersom landet ikke klarer å håndtere renter og avdrag, opprettelse av et såkalt stabiliseringsfond på 440 milliarder euro som man stort sett er enige om allerede nå er for lite, samt sigende trøbbel for land som Spania og Italia.

Stoltenberg sier at krisen allerede rammer Norge ved at det er blitt lavere priser på eksportvarer som laks og aluminium.

– Og vi kan oppleve at de norske bankene får problemer med å få lånt penger. Det er en overhengende fare for det, hvis EU ikke klarer å håndtere Hellas og de bankene som er sårbare for gresk mislighold av gjeld, sier statsministeren til Aftenposten.

Han sier også at situasjonen er mer alvorlig i dag enn den var i 2008, fordi mange stater ikke har de reservene de satt på for tre år siden.