Topp for Høyre, bunn for Frp

Høyre suser fram 8 prosentpoeng til en oppslutning på historiske 31,6 prosent, mens Fremskrittspartiet faller til 11,6 prosent på meningsmålingen TV 2 presenterte mandag kveld.

For Høyre-leder Erna Solberg er tallene historiske. Oppslutningen på målingen som TNS Gallup har utført, er tett oppunder Høyres beste valgresultat etter andre verdenskrig, som var 31,7 prosent i 1981.

Framgangen på 8 prosentpoeng i oktobermålingen er sammenlignet med den forrige stortingsvalgmålingen som ble utført for TV 2 i midten av august.

Med en slik oppslutning ved et valg ville Høyres stortingsgruppe vokst med 25 mandater til 55.

Frp halvert

Fremskrittspartiet opplever flukt, ikke minst til Høyre som tar hver fjerde Frp-velger fra stortingsvalget for to år siden. Oppslutningen faller med 3,3 prosentpoeng fra forrige måling til 11,6 prosent.

Dersom denne målingen hadde vært valg, ville Frp-gruppen på Stortinget blitt mer enn halvert, fra dagens 44 representanter til 19.

Oppslutningen er den laveste som er målt av TV 2 på over ti år.

Rødgrønt mindretall

Også Arbeiderpartiet må notere et markant fall. Ap går tilbake med 5,9 prosentpoeng fra august, til en oppslutning på 33,2 prosent. Det er likevel rundt 2 prosentpoeng over nivået i TV 2-målingene i tida før terroranslagene 22. juli.

SV går tilbake 0,7 prosentpoeng til 5,4 prosent, mens Senterpartiet går fram 0,9 prosentpoeng til 5,2 prosent.

Sammenlignet med stortingsvalget for to år siden ville det rødgrønne flertallet fordunstet. Ap ville fått 60 mandater, fire færre enn de har i dag, og SV og Sp ville mistet to mandater hver til to grupper på ni. Samlet ville det gitt 78 rødgrønne mandater.

Nær sperregrensen

Venstre seilte på en medgangsbølge ved kommunevalget, men sliter fortsatt med å holde seg over sperregrensen i stortingsmålinger. Partiet går fram med 0,4 prosentpoeng til 4,6 prosent.

Kristelig Folkeparti måles til 5,1 prosent, som er en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng.

Rødt måles til 1,3 prosent (+0,1) og andre til 2 prosent.