Ratingbyrå: Norge sårbart ved renteendringer

Ratingbyrået Fitch sier de nordiske landenes kredittsituasjon er god, men at høy gjeld gjør Norge sårbart ved renteendringer eller boligprissjokk.

 

Byrået, som er et av verdens tre største og viktigste når nasjoners kredittverdighet vurderes, trekker også fram finansieringen av de nordiske bankene som en mulig risikofaktor. Dette knytter de til gjeldsforpliktelser på tvers av landegrensene og kortsiktige lån i utenlandsk valuta. Selskapet er likevel beroliget av bankenes relativt sterke kapitalsituasjon.

For Norges del trekker Fitch fram at gjeldsgraden på boliglån er svært høy. De er dermed inne på nøyaktig det samme som Finanstilsynet tok opp da de onsdag ba om strengere krav til egenkapital ved boligkjøp.

I formildende retning minner ratingbyrået om at Norge har en uavhengig pengepolitikk og at renteøkninger kan dempe prisveksten i boligmarkedet. De er likevel bekymret for at eventuelle renteøkninger vil være for forsiktige og at prisene vil fortsette å stige. På mellomlang sikt forventer de økte renter og en stabilisering av boligprisene.

Alle de nordiske landene har toppratingen AAA/Stabil hos Fitch, men byrået minner om at små åpne økonomier som de nordiske også påvirkes av en svekket verdensøkonomi. Selskapet tror norsk økonomi, utenom olje- og gassektoren, vil vokse med 2 prosent til neste år.