Laveste strømpris på fire år

Mye regn og små muligheter for lønnsom eksport førte til at spotprisen på strøm i forrige uke var den laveste på fire år.

– Den gjennomsnittlige kraftprisen var 6,8 øre per kWh i de sørnorske elspotområdene. Det er mellom 16,5 og 18,6 øre lavere enn i uken før, heter det i den ukentlige kraftsituasjonsrapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Så lav har ikke ukeprisen vært i Sør-Norge siden uke 34 i 2007. Prisene i Midt- og Nord-Norge lå høyere, men også der var det en betydelig nedgang fra uken før. I Midt-Norge var snittprisen 15,9 øre og i Nord-Norge 17,9 øre per kWh. I tillegg til kraftprisen kommer moms på 25 prosent for alle kunder utenom Nord-Norge, nettleie og fastavgifter.

Økt fyllingsgrad

Ved utgangen av forrige uke, uke 37, var fyllingsgraden i magasinene 83,6 prosent. Gjennom uken økte fyllingsgraden med 2,4 prosentpoeng mot 2,2 prosentpoeng uken før.

Normalen for denne uken i perioden 1990 til 2007 er litt høyere, 87,6 prosent. Fyllingsgraden er likevel langt høyere enn det laveste nivået som er registrert.

Mye vann ga prisfall

NVE skriver at de lave prisene i forrige uke har sammenheng med at det fortsatt er høyt tilsig og høy fyllingsgrad i flere magasiner. Mye vann førte til stor produksjon fra elvekraftverk og kraftverk med magasin som risikerte spill av vann.

– Vannet som ble nyttet til kraftproduksjon i forrige uke kunne i liten grad blir spart til senere, skriver NVE som også peker på at det ikke var eksportkapasitet til Danmark på grunn av vedlikeholdsarbeid på kabelforbindelsen.

Nettoeksporten av strøm fra Norge falt til 228 GWh i forrige uke. Det er den laveste norske nettoeksporten siden uke 25.