Utelukker ikke nytt flomvarsel i helgen

Flommen i sør har trukket seg noe tilbake de siste dagene, men meteorologen på Blindern utelukker ikke av NVE kommer med nytt flomvarsel de nærmeste dagene.

– Det ser ut til å bli en ganske våt helg i Sør-Norge, nok en gang. Spesielt på søndag. Og enda mer spesielt på Sør- og Østlandet, opplyser vakthavende langtidsmeteorolog Pål Evensen til NTB.

Det begynner inn mot Vestlandet og Sørlandet på lørdag, og trekker seg nordover gjennom landsdelen i løpet av søndag.

Restene av den tropiske stormen Katia har denne uken gitt mye nedbør på Vestlandet, men fortsatt må altså flere fylker i sør forvente våte dager.

Typisk høst
– Typisk høstvær i vente, altså, sier langtidsmeteorologen, og oppsummerer slik:

Vått i sør i helgen, bedre utover i uken. Fin helg i nord, skiftende og noe nedbør utover i uken.

Svalbard: relativt rolige vindforhold og mye oppholdsvær til helgen. Litt kjølig lørdag. Det lille som kommer av nedbør kan komme som snødryss, iallfall noen hundre meter opp i høyden.

Longyearbyen over helgen: stigende temperatur, men meteorologen venter ikke mye nedbør.

Bedre og verre i nord
Mens Sør-Norge nok en gang går en våt helg i møte, kan Nord-Norge igjen glede seg til en lysere ukeslutt.

– De får nok noen byger tidlig lørdag i Troms og Finnmark, men det kommer en høytrykksrygg sørfra og den gir ganske pent vær i Nord-Norge utover helgen. Også temperaturen blir ganske bra, sier Evensen.

Regnværet i sør vil etter hvert trekke nordover i landet. I Nord-Norge blir det en del regn fra mandag og de nærmeste dagene. Helt opp til Finnmark.

Verre og bedre i sør
Etter en til dels svært våt helg, er det bedre utsikter i langtidsvarselet for kommende uke i Sør-Norge:

– Litt mer bygepreget nedbør, men hovedtyngden vil forskyve seg mot Vestlandet. Det blir noe bedre på Østlandet. Det kan nok komme noen byger også der, men der venter vi lengre perioder med oppholdsvær.

Men meteorologen blir altså ikke forbauset om NVE kommer med et nytt flomvarsel i Sør-Norge i løpet av helgen.

– Det kan bli 50 millimeter eller mer enkelte steder i Agder, Telemark og sørlige deler av Østlandet, sier statsmeteorolog Pål Evensen.