Kristine Hirsti

Politianmeldes etter at arbeider saget av seg hånda

Kvalsvik Produksjon på Dombås politianmeldes av Arbeidstilsynet etter at en arbeider saget av seg hånda i sommer.

Forholdene som er avdekket ved bedriften Kvalsvik Produksjon på Dombås er så alvorlige at de bør politietterforskes med sikte på å avklare om det foreligger straffbare forhold, mener Arbeidstilsynet.

Det ble under et tilsyn i sommer avdekket at saga som ble brukt i forbindelse med ulykken, ikke var forsvarlig sikret, skriver gd.no.

Arbeidstilsynet påpekte en rekke brudd på grunnleggende krav i arbeidsmiljølovgivningen. Tilsynet er ikke fornøyd med tilbakemeldingene bedriften har gitt.

-Tilbakemeldingen viser, etter vår vurdering, enda en gang hvilken manglende forståelse for arbeidsmiljølovgivningens krav arbeidsgiver har. Ingen av påleggene er per i dag lukket, påpeker Arbeidstilsynets Ingebjørg Wikstrøm i anmeldelsen, ifølge gd.no.

Kvalsvik har benyttet arbeidskraft innleid fra et utenlandsk byrå i produksjonen, og det var en av disse arbeiderne som skadet seg i sommer.

gd.no skriver at Arbeidstilsynet er opptatt av å få klarhet i om det er Kvalsvik selv eller bemanningsbyrået som har ansvar for opplæring av innleide arbeidstakerne.

Kvalsvik flyttet i 2008 sin produksjon fra Hareid til Dombås for å løse sine plassproblemer. Nyetableringen ga også mulighet for lavere arbeidsgiveravgift.

Dovre kommune vedtok i 2007 å bevilge 30 millioner kroner for bidra til å bygge opp den nye møbelfabrikken som skulle tilføre kommunen sårt tiltrengte arbeidsplasser.