Døgnflua tilbake i Akerselva

Døgnflua er tilbake i Akerselva i Oslo. Det er godt nytt etter klorutslippet i mars i år.

Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) la torsdag fram en foreløpig rapport etter å ha foretatt den tredje undersøkelsen av Akerselva etter klorutslippet.

Rapporten konkluderer med at den viktige arten av bunndyr, døgnflua Baetis endelig er tilbake i elva, og at næringsgrunnlaget for fiskeyngel er god.

– Dette er svært positivt. Dette er en nøkkelart som under de forrige undersøkelsene viste seg å være helt fraværende etter klorutslippet, sier forsker Torleif Brækken i NIVA, som er optimistisk på vegne av Akerselva.

Han mener det vil være nok næring i elva for den fiskeyngelen Oslomarkas Fiskeadministrasjon satte ut i slutten av mai. Brækken tror det er snakk bare 5–6 år før denne yngelen er tilbake som voksen laks.

Direktør Eli Grimsby i Vann- og avløpsetaten sier de vil fortsette å jobbe med tiltak for å sette Akerselva tilbake i enda bedre tilstand enn det den var før klorutslippet.

– Vi gleder oss over resultatene og har stor tro på at elva nå er på rett vei, men slår oss selvfølgelig ikke til ro med det, sier Grimsby.

Den midlertidige rapporten viser at det fremdeles er lite fisk og kreps i Akerselva.

Den endelige rapporten om tilstanden i elva skal være klar 1. desember i år. Den vil gi flere svar om fiskebestanden og om vinterpopulasjonen av bunndyr i elva. (©NTB)