Museum til 40 millioner kroner kan ikke brukes

Østsamisk museum ved Neiden i Sør-Varanger kan ikke åpne på grunn av hele 43 feil eller mangler. Statsbygg får pepper i Nord for manglende oppfølging.

Grunnsteinen for Østsamisk museum ble lagt ned i august 2007 og skulle etter planen åpne i løpet av 2008. Slik har det ikke blitt.

Åpningen av bygget er utsatt en rekke ganger og sommeren 2010 gikk totalentreprenøren konkurs. Fortsatt våger verken museumslederen, byggherren Statsbygg eller oppdragsgiver Kulturdepartementet å komme med dato for åpning, skriver nrk.no.

Museumsleder Honna Hovas sendte ifølge nrk.no 15. juli i år et brev med 43 feil eller mangler. Det dreier seg blant annet om vannlekkasje fra taket, mangler i brannsikkerhet, el-skap utsatt for støv og en hoveddør som ikke åpnes. 15 avvik går direkte på brannsikkerhet. Da blir det vanskelig å åpne et museum, men museumslederen har enda ikke fått noe svar fra Statsbygg.

Ansvarlig for prosjektet i Statsbygg, Arne Christian Blix liker ikke situasjonen.

– Vi er ikke komfortable med den utviklingen prosjektet har hatt. Utbedringene av feil og mangler har blitt krevende og har tatt uforholdsmessig lang tid, sier han til nrk.no.

I Kulturdepartementet har de ennå ikke svart på brevet som lister opp feil og mangler på bygget som koster omlag 40 millioner kroner.

– Det er trist at de har måttet vente så lenge, og det er ikke akseptabelt at dette har tatt så lang tid. Nå håper jeg at man får på plass de siste manglene slik at man får tatt bygget i bruk, sier statssekretær Lubna Jaffery til nrk.no.

Hun mener en del av problemene skyldes Statsbygg.

– Noen av forsinkelsene skyldes Statsbygg, og andre årsaker ligger hos eksterne aktører. Dette er ikke akseptabelt, sier hun.

– Det er absolutt ikke snakk om noen ansvarsfraskrivelse. Det er slik at Statsbygg er byggherre og har ansvar for å reise dette bygget. Dermed er det ingen ansvarsfraskrivelse fra Kulturdepartementet på denne saken, sier statssekretæren til nrk.no

Prosjektansvarlig Arne Christian Blix mener budsjettrammen for Østsamisk museum vil holde.

– Disse har ikke medført forsinkelser for museets muligheter til å ta bygget i bruk. Når vi nå har oversikt over de budsjettmessige forholdene knyttet til trykkøkningsanlegg for sprinkler, vil vi ta en gjennomgang av de tingene museet påpeker. Ikke alle forholdene er mangler ved bygget. Noen er å betrakte som ønsker fra brukeren. Vi vil gjennomføre de nødvendige tiltak som kostnadsrammen gir rom for, sier Blix til nrk.no.