Børsen falt med nesten 4,5 prosent

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med 4,48 prosent mandag, til 353,06 poeng. Også ellers i Europa falt børsene kraftig.

Kraftig børsnedgang i Asia og Europa

Ledende børser i Asia faller kraftig. Aksjekursene på markedene i Europa følger etter nedover.

I Sør-Korea var aksjene ned 4,4 prosent, mens børsen i Tokyo falt 1,9 prosent. Nikkei-indeksen i Tokyo sank med 1,9 prosent, Hang Seng i Hongkong med 2,7 prosent, hovedindeksen på Shanghai-børsen i Kina med 1,6 prosent og i Australia falt kursene med 2,4 prosent mandag morgen norsk tid.

På London-børsen var FTSEurofirst 300-indeksen ned 2 prosent kort tid etter åpning. I Frankfurt sank DAX-indeksen med 2,64 prosent etter bare noen minutters handel, og i Paris gikk CAC 40 ned med 2,41 prosent.

Også i Danmark og Sverige pekte pilene bratt nedover.

Skuffende

Nedgangen kommer som en følge av skuffende arbeidsmarkedstall fra USA i forrige uke. De amerikanske aksjekursene falt over 2 prosent fredag etter at det ble klart at det ikke ble skapt nye arbeidsplasser i USA i august.

Samtidig svekket euroen seg i forhold til dollarkursen, fordi gjeldskrisen i flere euroland fortsatt er uløst. Eurokursen nådde sitt laveste nivå mot dollar på tre uker, og den europeiske fellesvalutaen ble i formiddagstimene mandag omsatt for 1.4124 mot dollaren.

– Bekymringen for den høye gjelden i Europa har dukket opp igjen, og disse dårlige arbeidsmarkedstallene har definitivt gjort folk urolige for hvordan det går både med den amerikanske og den globale økonomien, sier Joseph Capurso, som jobber for Commonwealth Bank i Sydney.

 

Oslo Børs stupte fra start mandag, og da børsen stengte, var det svært få grønne tall å se. Store selskaper som Statoil, DnB NOR, PGS, Aker Solutions, Storebrand, Marine Harvest og Kongsberg Gruppen opplevde alle fall på over 5 prosent.

Særlig hardt gikk kursfallet utover Norsk Hydro, som ble mandagens tredje mest omsatte selskap og falt 7,7 prosent. Men også skipsrederen John Fredriksen hadde liten grunn til å smile mandag. Selskapet hans Frontline stupte hele 8,9 prosent.

Unntaket

Blant de svært få unntakene var DNO International, som steg 2,2 prosent på nyheten om at styret har godkjent fusjonen mellom DNO og saudiarabiske RAK Petroleum.

DNO-sjef Helge Eide mener fusjonen vil forsterke DNOs stilling i Midtøsten og Nord-Afrika. Nord-Irak vil være blant satsingsområdene.

50. verste dagen

De utenlandske børsene falt også mandag. FTSE 100-indeksen i London gikk ned 3,6 prosent, Frankfurt-børsen gikk ned 5,3 prosent, og CAC 40-indeksen i Paris gikk ned 4,7 prosent.

I Asia gikk den japanske Nikkei-indeksen ned 1,9 prosent. Flere av børsene nådde sine laveste nivåer på 29 måneder i løpet av mandagens kraftige børsfall.

Alt dette gjorde at mandag var den 50. verste børsdagen de siste 15 årene, skriver E24. Ifølge nettavisen skyldes børsfallet blant annet lav omsetning grunnet stengte USA-børser, stor usikkerhet i Europa, tilnærmet nullvekst i de fleste store økonomier og at forhandlingene om den greske redningspakken er satt på pause.

Pessimisme

Ifølge sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 har lave vekstutsikter og uro i finansmarkedene gjort investorene i rentemarkedet pessimistiske.

– Aksjemarkedet håper at sentralbanken i USA vil trykke mer penger for å stimulere veksten. Vi tror det dessverre blir en kortvarig medisin, og faren for videre fall er fortsatt stor, skriver hun i en kommentar.

Også oljeprisen falt mandag. Et fat nordsjøolje koster nå 110,71 dollar, mens prisen på amerikansk lettolje ligger på 84,18 dollar fatet.

Mandag falt også kursen på euro til 1,41 dollar per euro, det laveste nivået mot den amerikanske valutaen på tre uker. Nedgangen forklares med en økende uro for at gjeldskrisen i eurosonen skal forverre seg. (©NTB)