Svake marginer ut året

Mange entreprenører melder nå om svakere marginer. Selv Veidekke opplever dette. Årsaken er at mange av de gode kontraktene som ble inngått før finanskrisen, er avsluttet, mens de nye gode kontraktene man har fått i perioden ennå ikke slår inn i regnskapene.

Vi ser at det kommer til å være til dels store forskjeller i resultatmarginene mellom mange av de større entreprenørselskapene når dette året avsluttes. For å sikre sysselsetting har mange entreprenører tatt på seg jobber som de i utgangspunktet må tape penger på. Dette slår selvsagt ut i regnskapet.

Mange selskap vil først kunne vise til en positiv utvikling i marginene neste år. Veidekke har i siste kvartal en margin i selve entreprenørvirksomheten på 2 % mot 3,3 % i samme kvartal i fjor. Tidligere har man ligget langt over dette. Om man kommer tilbake til de gamle høyder gjenstår å se, men målet er selvsagt at man skal få til det.

På byggområdet spesielt opplever man nå at man er kommet tilbake til et mer normalt prisbilde.

Det er for tidlig å si om den siste tids hendelser på børsen vil få de samme negative konsekvensene som finanskrisen skapte. For vår del tror vi ikke det. Denne oppfatningen deler også konsernsjef Terje R Venold i Veidekke. Vi tror at utviklingen både i Norge og i Sverige (som er viktig også for mange norske bedrifter) vil være positiv uansett. Veidekke har så langt i år økt aktiviteten på mange områder. Ordrereserven er opp 14 % innenfor entreprenørområdet, viser den presentasjonen vi fikk torsdag. Men som sagt – I Norge sliter man med marginene.

Ellers er det grunn til å merke seg at eiendom er tilbake som en vesentlig bidragsyter i Veidekke. Det at man har overtatt 50 % av eiendomsselskapet Bouwfonds Veidekke AB i Sverige (som Veidekke når eier 100 %)viser hvilke verdier man sitter på. Etter at nederlenderne er kjøpt ut sitter Veidekke på syv boligprosjekter i Sverige – ett i Gøteborg og seks i Stockholmområdet. I Sverige har man 5 500 enheter. Bare i Stockholm sitter man på 3 600 enheter som er det samme som man totalt har i hele Norge.

Veidekke har nå 1 158 boliger i produksjon. Håpet er at man skulle komme opp i 1 500, men slik Veidekke-ledelsen nå ser det vil man havne på 1 300 – 1 400 boliger i produksjon rundt årsskiftet.

Det som er interessant å lese ut av tallene i 2. kvartalsregnskapet til Veidekke er at bygg øker, mens anlegg/samferdsel går ned. Dette har nok sammenheng med at Veidekke fikk langt mindre av statskontraktene innen asfalt enn i samme periode i fjor. På den annen side er konkurransen på anleggsmarkedet større enn noen gang. Her er det fortsatt prispress.

Når det gjelder Hæhre-salget (intensjonsavtale om kjøp av 51 %), ble det ikke noe av, men Venold sier at forholdet mellom Hæhre og Veidekke fortsatt er meget godt – og Hæhre er en viktig underleverandør til Veidekke på mange prosjekter.

Vi merker oss ellers at Veidekke har hatt problemer med ett anleggsprosjekt som er nedvurdert med 30 millioner kroner.

Vi tror at de selskap som nå har brukt tiden som er gått til å jobbe med sin egen organisasjon, vil ha fortrinn i årene som kommer. Vi tror fortsatt at det vil komme oppkjøp, men organisk vekst vil nok av mange bli tillagt større vekt. Det å ha flinke, lojale medarbeidere som bygger noe sammen er gull verdt i dag.

Det blir spennende å se hvordan de ulike entreprenørbedriftene vil utvikle seg. Det blir også spennende å se hvilke markeder man satser mot. Det som vi ser mer og mer tydelig, er at Sverige og Norge vokser sammen til ett marked.

Vi tror likevel ikke at vi vil få samme entreprenør-konsentrasjon i Norge som i Sverige. I Norge vil vi fortsatt ha en stor underskog med mindre og mellomstore entreprenører i tillegg til de riksentreprenørene vi allerede har.

Vi går en spennende høst i møte.