Giftig stoff forårsaket biedød

Såkorn beiset med klotianidin kan ikke importeres og brukes i Norge. Stoffet er ekstremt giftig for bier og har nylig blitt knyttet til omfattende biedød i blant annet Slovenia.

Det er Felleskjøpet som har søkt dispensasjon for import og bruk av såkorn beiset med Elado FS 480, som inneholder det virksomme stoffet klotianidin.

Såkorn beiset med klotianidin har tidligere vært dispensert på det norske markedet, men på bakgrunn av nye opplysninger mener Mattilsynet at det ikke kan tillates import og bruk av såvare beiset med stoffet.

- Klotianidin er et systemisk insektmiddel som er ekstremt giftig for bier. Stoffet har nylig blitt knyttet til omfattende død av bier og ødeleggelse av flere tusen bikuber i Slovenia. Laboratorietester viste at den mest sannsynlige årsaken var klotianidin fra beiset frø, sier seniorrådgiver Marit Randall i Mattilsynet.

Regjeringen i Slovenia har utstedt et midlertidig forbud mot frø behandlet med stoffgruppen neonikotinoider som omfatter klotianidin. Lignende massedød etter såing av frø beiset med klotianidin har også tidligere vært rapportert i Slovenia (2008) og i Tyskland (2008). I Tyskland ble over 12.000 bikuber skadet. Birøktere i Italia, Frankrike og Nederland har observert lignende fenomen.

Ifølge EPA Fact Sheet på klotianidin er stoffet svært akutt giftig for honningbier, og det er fare for kronisk eksponering gjennom transport av klotianidinrester. Kronisk eksponering kan føre til dødelighet i tillegg til subletale effekter på larver og reproduksjonsskadelige effekter på dronningen. Frø beiset med klotianidin kan ved såing bestøve nærliggende blomstrende vekster, slik at biene eksponeres.

Siden klotianidin har en halveringstid på inntil 5 år, kan stoffet samle seg opp i jord, og ubehandlete planter kan ta opp klotianidin via røttene og oppnå konsentrasjoner som er farlig for bier.

I følge det kanadiske Pest Management Regulatory Agency (PMRA) har klotianidin en giftighet for bier (LD50) på 0,00368 µg/bie. Ny forskning tyder på at selv svært lave konsentrasjoner av neonikotinoider kan føre til store skader på bienes immunsystem. Klotianidin har vært forbudt som beisemiddel i Italia, Tyskland, Frankrike og Slovenia.