Takhage i Bergen

Takhager og grønne tak er på full fart inn også i Norge. Anleggsgartner Svein Boasson AS i Bergen lever som han lærer og har utstyrt sitt nye kontortilbygg på Kokstad med takhage.

Arealet kan brukes av alle ansatte, og er også åpent for de som måtte ønske å ta det nærmere i øyesyn, så vel privatpersoner som bedrifter.

– Takhagen skal være et utstillingsvindu for firmaet, slik at arkitekter og kunder kan få økt kunnskap om hvilke muligheter som finnes, sier landskapsingeniør Tim Fosvold i ZinCo Norge.

ZinCo har levert systemet til takhagen med blant annet duk, membran, drenering og jord. Anleggsgartner Boasson har selv stått for byggingen.

– Det bygges stadig tettere, og dermed vil også takflatene i større grad bli utnyttet til flere formål en det som tradisjonelt er, nemlig å holde oss tørre på hodet, sier Fosvold.

Vanlig vedlikehold
–Dersom det skal være gressplen på taket, kreves det litt vedlikehold. Utover det vil vedlikeholdet bestå av gjødsling og luking. Takflaten blir utnyttet som et aktivt areal og kan være noe litt utenom det vanlig, sier Fosvold

Han opplyser at slike takhager (intensive), så vel som ekstensive grønne tak (f eks sedum) både er for private og for større prosjekter i proffmarkedet.

Miljø og tettere bebyggelse
– Vi ser at interessen er økende, spesielt i de større byene. Miljøfokus og tettere bebyggelse bringer frem nyskapende løsninger som sikrer at “grøntanlegg” på taket blir varige og gode, avslutter Fosvold.

På taket til Boasson er det plantet:
Hebe `Green Globe`
Pinus pumila `Glauca`
Magnolia stellata
Paeonia `Xiang Yu`
Paeonia `Ling Hua Zhan Lu`
Paeonia `Luo Yang Hong`
Chiliotrichum diffusum `Siska`
Acer shirashwanum
Lavendel
Jordbær
Perlebusk - Exochorda
Pieris japonica `Yakushimanimum Nanum'
Pieris japonica `Sarabande`
Aster
Iris `Sibirica`
Ekihantus
Dahlia
Brachycome
Astrantia major
Dvergsyrin