Veidekke større i Sverige enn i Norge

Når Bouwfonds Veidekke AB går fra å være deleid til heleid vil Veidekke Eiendom ha en større boligportefølje i Stockholm enn i hele Norge til sammen.

Torsdag offentliggjorde Veidekke at de har kjøpt 50 prosent av det deleide selskapet av sin partner Bouwfonds Property Development for 250 millioner kroner. Kjøpet betyr at Veidekke får full kontroll over alle de 1600 boligene de i partnerskap har planlagt, og tilfører således selskapet eierskapet til 800 planlagte boenheter.

Gunstig avtale
- I penger og perspektiv er dette en av de største satsingene Veidekke har gjort på mange år, sier konserndirektør Arne Giske i Veidekke Eiendom.

Han understreker at dette på mange måter er et perfekt kjøp fra Veidekkes side.

- Vi har sittet bak rattet i utviklingen av dette selskapet, når det gjelder administrasjon, oppkjøp og utvikling. Således vet vi veldig godt hva vi kjøper, og dette er en gunstig avtale for oss. Det er en portefølje med en svært gunstig risikoprofil, legger han til.

I motsetning til andre oppkjøp vil investeringen raskt gi avkastning. Et av prosjektene er allerede under byggingen, og flere tunge prosjekter har planlagt oppstart neste år. Totalt kommer hele porteføljen til å gi en avkastning på rundt seks milliarder fordelt på de neste fem til syv årene.

Tung portefølje
Porteføljen består hovedsakelig av prosjekter i Stockholm og omegn, samt et i Gøteborg. Selve indrefileten er prosjektet Svea Fanfar på Østermalm i Sentrale Stockholm. I samarbeid med Akademiska Hus skal det bygges en ny musikkhøyskole og 350 leiligheter.

Veidekke trekker også frem prosjektet Väsjön i Sollentuna. Her skal det bygges 300 leiligheter inntil en innsjø. Tilbake i Stockholm er det også planlagt 200 leiligheter på prosjektet Norra Stationen, like ved Karolinska sykehus. Svea Fanfar og Väsjön har oppstart neste år, mens det sistnevnte først skal bygges i 2015.

Også de resterende prosjektene i porteføljen holder god kvalitet. Kjøpet vil også sikre Veidekkes svenske entreprenørvirksomhet mye arbeid i årene som kommer, og signaliserer en enda sterkere satsing på det svenske markedet. Neste år skal for eksempel Veidekke bygge 650 boligenheter i egen regi i Norge, mens samme tall i Sverige er 1200.

- Vi har stor tro på det svenske markedet, og da særlig rundt Stockholm. Antall byggestarter er på nivå med Norge, men populasjonen er dobbelts så stor, sier Giske.

PS! Veidekke Eiendom varsler også at de kommer til å kvitte seg med sine fem, seks eiendommer i Danmark, men vil vente med dette til et salg lar seg gjennomføre med normal arbeidsinnsats.