Norge med hånd på BIM-rattet

Den internasjonale buildingSMART-bevegelsen har fortsatt et betydelig innslag av norsk byggenæring ved styrebordet.

Jøns Sjøgren fra Boligprodusentenes Forening og Øivind Rooth fra Statens bygningstekniske etat ble begge gjenvalgt som styremedlemmer. Det betyr en hånd på rattet i den videre utviklingen av buildingSMART – og dermed av BIM.

BIM (bygningsinformasjonsmodellering) griper om seg i byggenæringen her hjemme, og av den grunn er det dels viktig å få informasjon om hvor utviklingen internasjonalt går. Likeledes er det viktig å kunne påvirke kursen.

Årsmøtet i buildingSMART International fant i år sted utenfor Boston, USA, med den nord-amerikanerne som tekniske arrangører. Det ble mye snakk om organisasjon – veien videre, på årsmøtet. Hva som skjer skal først drøftes i de ulike geografiske områdene, chapterne, som verdensorganisasjonen består av. Norge er ett av disse, og har ikke konkludert. Men mye tyder på at buildingSMART-organiseringen i fremtiden fortsatt vil være en non-profit-enhet, men vil det vil også være rom for kommersielle aktiviteter, ikke ulike slik ISO og Standard Norge er organisert.

Men også praktiske sider av betydning for brukere sto sentralt. En mangelfull kompabilitet mellom ny og gammel versjon av IFC-formatet vakte bekymring, og de tekniske kyndige ble bedt om å sørge for at dette ble ordnet opp i, slik at ikke brukerne fikk problemer.