Stenersen vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris

Juryen har bestemt at Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2011 tildeles Sverre Mæx Hegrenæs Stenersen for arbeidet ”Gjenbruk av oljeplattformer - en mulighetsstudie”, en masteroppgave ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU.

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris. Prisen ble første gang delt ut i 2005. Konkurransen retter seg mot arkitektstudenter ved norske universitet og høgkoler. Prisen er ment å oppmuntre arkitektstudentene til å anvende stål som et sentralt element i design av konstruksjoner og inspirere til nye idéer og løsninger.

Prisen som består av et diplom og en sjekk på kr. 25.000 vil bli overrakt på Norsk Ståldag 3. november 2011 på Grand Hotell, Oslo. Vinneren får også en reise til Potsdam i Tyskland til ECCS Annual Meetings & Congress 21-22. September. Her er han også nominert til ”The European Student Awards for Architectural Design 2011” for samme prosjekt.

Juryen har bestått av:
Siv. arkitekt Øyvind Almaas, ØKAW Arkitekter MNAL AS

Siv. ingeniør Pål Jevanord, FINSETH rådgivende ingeniører AS

Siv. ingeniør Stig Møllersen, Multiconsult AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner

Daglig leder Kjetil Myhre, Norsk Stålforbund, representant for Den norske Stålgruppen

Juryen har i år gjennomgått 21 forslag fordelt på prosjektoppgaver fra NTNU og AHO. Det var stor variasjon i temaer, fra benker og bord til skyskrapere. Hensikten med prisen er å oppmuntre og fokusere på materialet stål, ved å trekke frem/belønne et studentarbeid hvor materialet er vist brukt med forståelse, fantasi og hensiktsmessighet.

Det har vist seg at jo større og mer omfattende en oppgave har vært, jo mindre tid har det blitt til å fordype seg i materialer og bearbeidelse. Stål kan sveises, bøyes, skjæres, støpes og forekomme som tråd, stenger, profiler og plater. Det krever interesse, forståelse og fordypning til å få stålet til å inngå meningsfylt i en konstruksjon.

På bakgrunn av dette har juryen derfor valgt et prosjekt som har lagt vekt på en side av stålkonstruksjoner som ikke så ofte er belyst, nemlig etterbruken. I en miljø- og ressurs-sammenheng er det meget viktig å få frem at metode, fantasi og kreativitet også er nødvendig for å fjerne og gjenbruke konstruksjoner. At dette er tema for en selvvalgt studentoppgave betrakter vi som et fortjenstfullt eksempel til etterfølgelse.

Ombruk og etterbruk er det motsatte av forbruk. Etterbruk og fjerning av oljeinstallasjoner i havet pågår allerede og oppgaven tar for seg mulige utnyttelser av en slik stålkonstruksjon. Metoden og analysen som er anvendt brukt gjennom prosessen er fantasifull og nyskapende og kan anvendes på andre planleggingsoppgaver. De viste bearbeidede løsningene er nødvendigvis noe overordnede, men juryen har likevel enstemmig valgt å gi årets pris til dette arbeidet.

Utdrag av statuttene
Prisen deles ut til en arkitektstudent på basis av studentens arbeider med utforming av en stålkonstruksjon som har kvaliteter av en slik art at de lett kan verdsettes. Arkitekturen må være en stålkonstruksjon. Ordet konstruksjon kan forstås innenfor en vid ramme. Konstruksjonen skal ha kvaliteter både hva angår estetikk, utforming, funksjon og miljø.

Historikk
Prisen deles ut nå for 4. gang. Prisen er 2-årlig.

Vinnerprosjektene kan sees på http://www.stalforbund.com/Stalpris/arkitektstudentpris.htm