Biler i kø koster næringslivet milliarder

Fire av ti bilister forteller at de ble forsinket av kø sist de kjørte bil. Næringslivet mener køene koster milliarder av kroner hvert år.

Dette kommer fram i en undersøkelse foretatt av KS – kommunenes interesseorganisasjon, skriver Bergens Tidende.

39 prosent av alle spurte bilister i Bergen svarer at de ble forsinket på forrige bilreise. Det er nesten dobbelt så stor andel som i Kristiansand, der det er gjort en tilsvarende undersøkelse.

Fram til 2030 forventer forskerne at biltrafikken vil øke med 34 prosent i byene. Det vil gi store økte køkostnader — beregnet til mellom 9 og 21 milliarder kroner årlig.

– Dette er tall som er basert på tidsverdiundersøkelser, der folk er spurt om å prissette sin egen tid. Slik sett måler vi hvor mye folk er villige til å betale for å slippe køene, sier Alberte Ruud, forsker i Urbanet Analyse, som har utført rapporten for KS.

Bare i Bergen utgjør køkostnadene etter denne bergingsmetoden 13.400 kroner per innbygger. Men dersom trafikkutviklingen blir som myndighetene antar, vil de øke til nærmere 40.000 kroner per innbygger i 2030.

– Og da er ikke de direkte kostnadene for næringslivet tatt med, slik som når de ikke får levert varer i tide. Vi måler kun enkeltpersoners prising av egen tid, sier Ruud.

I en undersøkelse foretatt av Bergen Næringsråd svarer 45 prosent av bedriftene at de tapte penger i fjor på grunn av kø. Basert på disse resultatene har rådet beregnet at bedriftene bare i Bergensregionen taper 3,8 milliarder årlig på trafikkaos.