Energiavvik i passivhus

Xrgia har på vegne av Energi Norge undersøkt hvor mye energi passiv- og lavenergibygg bruker i praksis, og den viser stort avvik i faktisk forbruk sammenlignet med beregnet bruk.

Gjennomsnittlig avvik er omlag 50 % i absolutte verdier, men opptil flere hundre prosent i enkeltobservasjoner (enkelte leiligheter eller hus). Avvikene viser både overforbruk og underforbruk, men i sum bruker likevel byggene vesentlig mer energi enn beregnet målt i prosent.

I reelle tall blir det ikke voldsomme mengder energi pr bygg, da beregnet forbruk til oppvarming for passivhus er lavt (15 kWh/år per m2). For et 100 m2 bygg utgjør de en overskridelse på 200 % bare noen få tusen kWh.

- En avgjørende årsak til avvik er adferd, da identiske bygg kan ha svært ulik energibruk. Innetemperatur og hvordan bygget brukes er viktig for om bygget overholder beregnet energiforbruk. Vi er i tidlig fase med passivhus og er grunn til å tro at de som bor i slike bygg er mer enn vanlig opptatt av energibruk og følgelig bruker mindre energi enn en gjennomsnittlig forbruker, skriver Energi Norge.

Det har vist seg vanskelig å finne informasjon om hvor mye energi byggene faktisk bruker, både totalt og spesifikt til oppvarming. Det er kun unntaksvis at det finnes informasjon om faktisk energibruk i passiv – og lavenergibygg. Sikker kunnskap er viktig for at energibedriftene skal levere rett mengde energi til kunden på en kostnadseffektiv måte. Dette gjelder både for elektrisitet og for fjernvarme.

- Vi kan ikke ha bygg der energisystemet begrenser ulike normale bruksmønstre, innetemperatur eller lignende. Avvik på flere hundre prosent peker mot at oppvarmingssystemet i det enkelte bygg må dimensjoneres mot de som bruker mest energi evt. har høyest effektbehov, skriver Energi Norge.

- Energibransjen må levere etter faktisk forbruk, ikke etter hva det er beregnet at bygget skal bruke for å sikre god implementering av passivhusutbyggingen, og for å få uttelling av fordelene med bygg som trenger lite effekt og energi, må byggebransjen skaffe reelle, erfaringsbaserte tall. Vi trenger kvantitative undersøkelser og empiri for faktisk behov for oppvarming og faktisk energibruk i disse byggene, også blant et utvalg av brukere som ikke er entusiaster eller pionerer, legger de til.