Vurderer endring av returordning

Etter fjorårets innsamlingsproblemer og nedslående resultater fra revisjon av returselskapene, starter Klif arbeidet med å vurdere endringer i returordningen for EE-avfall.

- To år på rad har vi opplevd at en del av forbrukeravfallet som er levert inn ved de kommunale mottakene ikke blir hentet av returselskapene. Dette er en situasjon vi ikke kan leve videre med, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Norge var et av de første landene i verden som etablerte et eget retursystem for elektrisk og elektronisk avfall og vi har trolig verdens høyeste returandel for slikt avfall. I 2010 ble 140 000 tonn EE-avfall samlet inn. Alt dette blir sikret en miljømessig forsvarlig behandling. Miljøgifter tas ut og ressurser gjenvinnes. Likevel har ordningen har ikke fungert optimalt de siste par årene.

Gjennomgang av returselskapene
- De siste årene har det kronglet seg til og enkelte av returselskapene har innført stopp i innsamlingen. Våre kontroller har også vist en rekke brudd på regelverket Dette gjør at vi mener d det er behov for å gjøre endringer i ordningen for å få en mer stabil og sikker innsamling, sier Ellen Hambro.

Kasserte elektriske og elektroniske produkter
* De fleste EE-produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder.
* Norske miljømyndigheter har etablert et retursystem for å sikre at det blir tatt forsvarlig hånd om de kasserte produktene.
* Importører og produsenter i Norge er pliktig til å være medlem av et returselskap for EE-avfall, som er godkjent av Klif.
* Alle forhandlere av EE-produkter er pliktig til å ta imot kasserte produkter. Kasserte EE-produkter kan også leveres til kommunale mottak.

Klifs revisjon av returselskapene i 2010 avdekket mange avvik fra kravene i regelverket, både i forhold til å overholde innsamlingsforpliktelsen og i forhold til å sikre en forsvarlig behandling og eksport av innsamlet EE-avfallet. Samtidig var det store forskjeller mellom returselskapene.

Noen av bruddene Klif avdekket:*
* Ufullstendige innsamlinger.
* Mangler eller feil i regnskapet over innsamlede og behandlede mengder EE-avfall.
* Mangelfull miljøsanering av EE-avfall.
* Ulovlig eksport av EE-avfall.

Ber bransjen om innspill
Som et første skritt i arbeidet med å vurdere endring av systemet arrangerte Klif et møte med en samlet bransje den 1. mars. Her ble bransjen bedt om å komme med innspill til løsninger på dagens utfordringer. I tillegg har Klif bedt dem komme med skriftlige innspill til endringer. Basert på innspillene og egne erfaringer vil Klif arbeide med forslag til endringer av regelverket.

Arbeidet med å forbedre returordningen har som mål å gi en enda høyere innsamling og dermed også en mer forsvarlig behandling av EE-avfall.