Megling om Bjørvika-plan

Riksantikvaren reiser innsigelser mot alle de tre planalternativene for nytt Munch-museum. Det kan bety en lang meglingsprosess om reguleringsplanen mellom Miljøverndepartementet og Oslo kommune hos Fylkesmannen.

- Hele Bjørvika-planen brytes opp og kommer under den utbyggingsgrensen som er satt, sier byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (Høyre) til Aftenposten. Det kan kreve reforhandlinger mellom stat, kommune og utbyggerne.

Begrunnelsen for Riksantikvarens innsigelse mot alle tre planalternativene for nytt Munch-museum i Oslo, er at bygget blokkerer et historisk svært viktig område, uten at bebyggelsen i Kongsbakke-kvartalet utenfor Middelalderparken reduseres.

Innsigelsen fra Riksantivaren har to hovedpunkter:

• Riksantikvaren krever at det gjøres forpliktende vedtak om oppstart av reguleringsplanarbeid for Kongsbakken, i Oslo kommune for å sikre en større åpning i området Kongsbakken. Dette er en sentral forutsetning for å akseptere en plassering av Munch-museet i Bjørvika.

• Riksantikvaren beklager at en flytting av museet til området kalt B4 ikke er fremmet som et eget alternativ i reguleringsplanen. En flytting av museet til B4 ville redusert den blokkerende effekten av museumsbygget, og opprettholdt noe av åpenheten som var intensjonen i Bjørvikaplanen. Da kunne høyde og bredde i den opprinnelige Lambda beholdes.

– Vi kan ikke akseptere en så blokkerende bygning i ett av Norges viktigste historiske byrom, uttaler riksantikvar Jørn Holme på Riksantikvarens nettside. Han mener Munch-museets plassering strider mot Oslos kommunes egen opprinnelige reguleringsplan.

– Vi har hele tiden understreket at en større åpning i Kongsbakke-allmenningen er nødvendig for at vi skal kunne akseptere den nye reguleringsplanen. Kommunen har hatt ett år på seg til å komme med en løsning uten at noe har skjedd. Derfor må det nå bli innsigelse, sier Holme.

Byråden forbereder seg nå på megling og går til meglingsbordet med en konstruktiv holdning.

– En forventet, men sørgelig innsigelse fra Riksantikvaren, sier Folke Fredriksen til Aftenposten.